|
SOĞUK ALGINLIĞINDA KULLANDIĞINIZ ANTİHİSTAMİNİK İLAÇLAR HASTALIĞINIZI UZATABİLİR
İki kez hapşırınca veya biraz burnu akınca hemen ilaca sarılan insanlar var. En çok kullanılan ilaç grubu da antihistaminik içeren ağrı gidericiler. Antihistaminik içeren grip ilaçları (Benadryl, theraflu vb.) sanıldığı kadar masum olmayabiliyor. Bu ilaçlar burun akıntısını azaltırken mucus salgısının koyulaşmasına neden olur. Bu durum viral veya bakteriel bir etken söz konusu olması halinde enfeksiyonun ilerlemesine, sonuç olarak basit gripal enfeksiyonun uzun süren bir sinüzite dönmesine neden olabiliyor.
Alerji vakaları artıyor mu?
Alerji sorunuyla her geçen yıl daha çok karşılaşıyoruz. Geçen bahar hiç görmediğim kadar çok ürtikerli ve alerjik rinitli hasta gördüm. Kendim de daha önce hiç olmadığı kadar çok hapşırdım. Bana ne oluyor diye düşünürken Scintific American dergisinde okuduğum bir makale imdadıma yetişti: Tüm dünyada ve ABD’de alerjik reaksiyonlarda belirgin bir artış varmış. Sebebin iklim değişikliği olduğunu söyleyen uzmanlar havadaki karbondioksit miktarının artmasının polen üreten allerjen otların üremesini kolaylaştırdığı düşünüyorlar.
Antihistaminik ilaçlar
Ülkemizde peynir ekmek gibi tüketilen, eş dost tavsiyesiyle alınan ilaç gruplarından birisi de alerji ilaçları-antihistaminiklerdir. Kalabalık bir yerde üç beş kez hapşırın yanınızdaki teyzelerden birisi “çok faydalandığı” alerji ilaçlarından birini önerir. Hastalarımın içinde yıllardır hiç kesmeden antialerjik ilaç yutanlar olduğunu biliyorum.
Antihistaminik ilaçların piyasada kullanılan iki türü vardır:
1) I. Jenerasyon antihistaminikler uyku hali ve sersemlik yaparlar. (Uyku yapıcı yan etkilerinden faydalanılarak uyku ilacı gibi kullananlar da var.)
2) II. Jenerasyon antihistaminikler kan beyin bariyerini geçmedikleri için sersemlik ve uyku hali yapmazlar (yüksek dozlarda bu ilaçlarında aynı yan etkisi vardır.)
Antihistaminik ilaçların yan etkileri:
1. Baş ağrısı yapabilir.
2. Ağız burun kuruluğu yapabilir.
3. Sersemlik hissi, uyku hali yapması nedeniyle kaza, düşme riskinizi artırır. Normal uyku düzeninizin bozulmasına neden olur.
4. Çarpıntı, göğüste sıkışma hissi yababilir.
Öneriler:
1. Hafif bir burun akıntısı veya üşütme halinde hemen ilaca sarılmayın.
2. Kaşınacağım (ürtiker) veya hapşıracağım diye koruyucu olarak her gün antihistaminik ilaç almak doğru değildir. Alerjik reaksiyonlar uzun sürer veya şiddetli olursa doktor önerisiyle antihistaminik alınabilir.
Son bir hatırlatma: Antihistaminikler zamanla etkilerini yitirebilirler, bu yüzden uzun kullanımlarda etken maddenin değiştirilmesi uygun olur.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |