|
Bu sorunun cevabını vermenin en pratik (ve ucuz) yolu bir parça idrar numunesi vererek “microalbuminüri” olup olmadığına bakmaktır.
MİKROALBUMİNÜRİ NEDİR?
Böbreklerimizin en önemli görevi, kanımızdaki zararlı maddeleri süzerek vücuttan atılmasını sağlamaktır. Sağlıklı bir böbrek sadece kandaki zararlı –atılması gereken- maddeleri süzer, vücudumuz için yararlı olan maddelerin ve proteinlerin kanda kalmasını sağlar. Kanımızdaki proteinlerin % 60’ı karaciğer tarafından sentez edilen “albumin”dir.
Şeker ve yüksek tansiyon gibi hastalıklar zaman içinde böbrek damarlarının ve epitelinin bozulmasına neden olurlar bu da süzme fonksiyonunun bozulmasına neden olur, bu kişilerde idrarla daha fazla albumin atılır.. İdrardaki albumin miktarının günde 30-300 mg arasında olmasına “mikroalbuminüri”, daha üzerinde olmasına “macroalbüminüri” veya “albuminüri” adını veriyoruz.
Mikroalbuminürili bir hasta ne hisseder?
Mikroalbuminüri hiçbir şikâyete neden olmaz, sadece idrar testiyle anlaşılır.
Mikroalbuminüriyi idrarda iki şekilde tespit edebiliyoruz:
(1) 24 saat süreyle idrar bir kapta biriktirilir ve biriken idrardaki albumin miktarı ölçülür. 30 mg’dan az olması normal kabul edilir. 30 mg-300 mg arasında olmasına mikroalbuminüri denir.
(2) Tek bir idrar numunesindeki (spot idrar diyoruz) her 1 mg creatine tekabül eden albumin ölçülür. 30 mcg’dan az olması normal kabul edilir. 30-300 mcg arasında olması mikroalbuminüridir.
Aşağıdaki nedenler böbreklerde ciddi bir sorun olmadığı halde idrarla atılan albumin miktarını artırır, bu yüzden ikinci bir idrar kontrolü iyi olur:
-Ateş yüksekliği
-İdrarda yanma olması, idrar yolu enfeksiyonu
-İdrarda kan olması
-Bir gün önce aşırı egzersiz yapmak
-Uzun süre susuz kalmak
-Aşırı şişmanlık
-Hamilelik
-Kan şekerinin çok yüksek olması
Mikroalbuminüri genelde böbreklerdeki zedelenmenin ilk işareti olarak kabul edilir ve başlıca aşağıdaki rahatsızlıklarda görülür.
1-Şeker hastalığı. Şeker hastalarında mikroalbuminüri ortaya çıkması böbreklerin şekerden zarar gördüğünü gösterir. Bunu bir uyarı olarak kabul edip hastayı daha iyi bir diyet yapmaya, ilaçlarını daha düzenli kullanmaya yöneltmek mikroalbuminürinin artmasını engelleyecektir. Bu yüzden şekere yatkınlık olanların ve şeker hastalarının yılda bir kez idrarda mikroalbuminüri baktırmasında yarar vardır.
2-Yüksek tansiyon. Aynı şekilde yüksek tansiyon nedeniyle böbrek damarlarının zarar görmesi de mikroalbuminüriye neden olur. Tansiyonun daha iyi kontrol altına alınması böbrek hasarının hızlı ilerlemesini engelleyecektir.
3-Kalp damar hastalığı olanlarda aynı zamanda böbrek damarlarının bozulmasına bağlı olarak mikroalbuminüri görülebilir.
4-Böbrek hastalığı. Geçirilmiş glomerulonefrit, Lupus hastalığı, böbrek taşları mikroalbuminüriye neden olabilir.
5-Ağrı giderici alanlarda (NSAID adını verdiğimiz romatizma ilaçları) proteinüri ortaya çıkabilir. Albany Tıp Fakültesi'den Dr. Kumar'ın yaptığı bir araştırmada mikroproteinürisi olan hastaların % 41'inin ağrı giderici-romatizma ilacı aldığı gösterilmiştir.
Mikroalbuminürisi olan bir hasta ne yapmalıdır?
(1) İlk olarak 24 saatlik idrarda testi tekrar ederek sonuçtan emin olmak gerekir.
(2) İkinci iş mikroalbuminürinin nedenini anlamak olmalıdır. (Şeker? Tansiyon? Kolesterol? Böbrek hastalığı?)
(3) Doktorunuz size ilaç tedavisi (ACE grubu veya ARB grubu) önerebilir.
(4) Doktorunuzun tedavisine ilaveten:
a) Aşırı zorlamadan düzenli spor yapınız
b) Hayvansal gıdaları azaltıp bitkisel beslenmeye geçiniz
c) İşlenmiş yiyecekleri değil doğal olanları, örneğin normal pirinç yerine kabuklu pirinci veya kepekli buğdayı tercih ediniz.
d) Sigarayı kesiniz, alkolü çok azaltınız.
e) Şeker veya yüksek tansiyon gibi bir sorununuz varsa kontrol altında olması için elinizden geleni yapınız.
f) Yiyeceklerdeki toplam protein miktarını azaltınız. Günlük protein alımının kg başına 0.8 mg altına düşmesi önerilir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |