Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Modern dünyanın en önemli sağlık sorunlarından birinin "yüksek tansiyon" olduğu konusunda hemfikiriz. Daha önce de yazdım, 100 tansiyon yükselmesinin 95'inin nedeni kötü beslenme, yeteri kadar egzersiz yapmama, kilo alma gibi kendi elimizde bir başka deyimle "yeteri kadar istersek halledebileceğimiz" faktörlerdir. Buna karşılık önlem almak yerine "ilaç kullanmak" hem doktorların hem hastaların hem de ilaç firmalarının işine gelir. Son yıllarda yapılan çalışmalar ilaçların o kadar da masum olmayabileceğini gösteriyor. Bugün size tansiyon ilaçlarının iki önemli yan tesirinden bahsedeceğim.
1-Tansiyon ilaçları yaşlılarda düşme ve kırık riskini artırıyor. 
Yaşlı insanların en büyük korkularından biri “felç” olmaktır. Çoğu insan için felç, kanserden bile korkutucu bir hastalıktır. Dilimize yerleşmiş “Allah elden ayaktan bırakmasın” veya “İki gün yatak, üçüncü gün kara toprak” sözlerinin arkasında hep aynı endişe vardır. Bu korkunun bazı hastalarda aşırı boyutlara vardığını görüyorum. O kadar ki pek çok insan gerçekte tansiyon hastası olmadığı halde “sırf bir gün tansiyonum yükselir de beyin kanaması geçiririm” düşüncesiyle ilaç alıyor. 
Amerikan Kemik Derneği’nin (ASBMR) bu yılki toplantısında ülkemizde de çok kullanılan ACE grubu tansiyon ilaçlarıyla beta bloker adını verdiğimiz kalp hızını yavaşlatan tansiyon ilaçlarının yaşlılarda düşmeyi ve kalça kırığı riskini artırdığını gösteren bir çalışma yayınladı. Toronto Üniversitesi tarafından yapılan çalışmada 1.6 milyon kişi düşme ve kalça kırıkları açısından izlemeye alınıyor.  Hastalar kullandıkların tansiyon ilaçlarının türüne göre gruplara ayrılıyorlar. Tedaviye başlandıktan sonraki 45 günde tansiyon ilacı başlanan 301.591 kişinin 1463’ünde kalça kırığı ortaya çıkıyor. Araştırmacılar tansiyon ilaçlarının kalça kırığı riskinin % 43 artırdığını gösteriyorlar. Kalça kırığı riskini özellikle artıran tansiyon ilaçları ACE grubu ilaçlarla, beta bloker grubu ilaçlar olarak bildiriliyor. Tansiyon ilaçlarının bu etkisi iki faktöre bağlanıyor: ilaçların ani ve pozisyonel tansiyon düşmesi yapmasına bağlı olarak hastaların kolay düşer hale gelmesi ve direk olarak kemik kitlesindeki azalma.  
Kaynak: Butt DA, Mamdani M, Austin PC, Tu K, Gomes T, Glazier RH. The Risk of Hip Fracture After Initiating Antihypertensive Drugs in the Elderly. Arch Intern Med. 2012 Nov 19:1-6. doi: 10.1001/2013.jamainternmed.469. [Epub ahead of print] 
2-Tansiyon ilaçları ishal ve kilo kaybı yapabiliyor. 
Ülkemizde de çok kullanılan ve etken maddesi olmesartan olan ilaçların, yumuşak dışkılama, ishal, kilo kaybı gibi yan tesirleri olduğu anlaşıldı. Mayo Klinik tarafından yapılan çalışmaya göre ilacın yan etikleri hastane bakımı gerektirecek kadar şiddetli olabiliyor. Yumuşak dışkılama şikayeti ile müracaat eden hastalara yanlışlıkla gastroenterit veya Çölyak hastalığı teşhisi konuyor ve gereksiz tetkikler - tedaviler uygulanıyor. “İlacın mide barsak sistemini nasıl etkilediği bilinmiyor. Konuyu araştıran uzmanlar uzun süre ilaç kullanan yaşlı hastalarda daha çok yan tesir görüldüğünü bildiriyorlar. 
SONUÇ:
1-Tansiyon yüksekliği olan hastaların diyetle (hayvansal gıdaların minimuma indirildiği, bitkisel beslenme rejimi) ve kilo kontrolüyle tansiyonun kontrol altına alınması öncelikli tercih olmalıdır. İlaç  kullanımı son tercih olmaladır.
2-Diyete rağmen tansiyonu düşmeyen ve ilaca başlanmak zorunda kalınan yaşlı hastalarda tedaviye başlandıktan sonraki ilk üç ayda düşmeler açısından özellikle dikkatli olunmalıdır.
3-Tansiyon ilacı kullanan bir hastanın ishal veya yumuşak dışkılama şikayeti olması halinde doktorlarını uyarmaları iyi olur. Doktorların da bu konuda dikkatli olmaları, uzun süreli ishal vakalarında özellikle yaşlı ve ARB grubu tansiyon ilacı alan hastalarda ilaç değişikliğini düşünmeleri uygun olacaktır. 
Kaynak: Olmesartan Linked to Rare Serious GI Side Effects. June 21, 2012 in the Mayo Clinic Proceedings.  
21 Temmuz 2013 Pazar / 21906 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895