Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Etli, bol yağlı, hayvansal gıdalardan zengin beslenmeyi öneren meslektaşlarım glisemik endeksi yüksek olduğu için başta pirinç olmak üzere tüm karbonhidratlardan (nişastadan) uzak durmanızı öğütlüyorlar. Az yemenizi istedikleri “meyve”nin yarlarını daha önce anlatmıştım. (Meyveden korkmayın) Bugün size bir başka kıymetli besin maddesinden bahsedeceğim.

Pirinç dünyada -açık ara- en çok tüketilen tahıldır. Tüm insanlık yaktığı kalorinin beşte birini pirinçten alır. En çok pirinç tüketen ülkeler Muson Asya ülkeleri adını verdiğimiz Çin, Hindistan, Japonya ve Kore’dir. Pirinç yememenizi öğütleyen doktorlar şeker hastalığına neden olacağını, kalp damarlarını tıkayacağını iddia ediyorlar. Söylendiği gibi olsaydı hem kalp ve şeker hastalığının hem de şişman insan sayısının Asya ülkelerinde batı ülkelerine göre daha çok olması gerekirdi. Oysa Çin’in çok pirinç tüketen kırsal yörelerinde kalp hastalığı, kanser ve şişmanlık sorunu batılı ülkelere göre çok daha azdır. Japonya ve Güney Kore’de şişmanlık oranı % 3.2 iken ABD’de bu oran % 30 un üzerindedir. Japonlar çok az et yerler ve enerjilerinin % 60’ını başta kısa pirinç olmak üzere karbonhidratlardan karşılarlar. Çinlilerde karbonhidratların beslenmedeki oranı % 70-80’e çıkar, hayatları boyunca pirinç ve noodle yemelerine rağmen genelde şişman değildirler.

Pirinçte ne var?

Bitkiler güneşten ve topraktan aldıkları enerjiyi nişasta haline getirip depolarlar. Patates, buğday, pirinç, mısır gibi bitkiler aslında basit nişasta depolarıdır. İnsanoğlu 4-5 milyon yıl diyebileceğimiz kadar çok uzun bir zaman önce patates havuç gibi kök bitkilerle tanıştı. Akrabalarımız olan şempanzelerin patates yediklerini biliyoruz ancak genel olarak nişastayla araları bizim kadar iyi değildir. Bilim adamları, ortak atadan ayrılan Australopithecus'ların diş yapısının şempanzelerden farklı olmasını delil göstererek ilk insanların etçil olmadığını söylüyorlar. “Australopithecus'un sağlam yapılı vücuduna bakılırsa, muhtemelen büyük ve sert tohumlar ve nişasta açısından zengin kökler, yani yüksek oranda nişasta içeren gıdalar ağırlıktaydı. Zarif türde ise termitler, küçük hayvanlar, belki de kuş yumurtaları ve meyveler daha fazlaydı.” (İnsanın Evrimi-Josef H. Reichhole)

Ağzımıza attığımız nişastayı sindirebilmemiz için nişastanın vücudumuz tarafından emilebilen şeker parçacıklarına dönüşmesi gerekir. Parçalanmanın ilk adımını tükürükte bulunan amilaz yapar. Amilaz enziminin yediğimiz besinleri parçalama gücü insandan insana farklılık gösterir. Tarıma geç dönemde başlayan avcı toplayıcı topluluklarda aynı şempanzeler gibi sadece iki amilaz geni kromozomu varken tarıma erken dönemde geçtiği kabul edilen Kuzey Avrupalılar ve Japonlarda nişasta parçalayan gen sayısı 15’e çıkmaktadır.

Sonuç olarak insanoğlu nişastadan faydalanacak şekilde bir evrim geçirmiştir ve mevcut bulguların ışığında buğday ve pirincin insan beslenmesine uygun olmadığını söylemek yanlış olur. Size sabah akşam pirinç pilavı yiyin demiyorum ama pirinçten korkmanıza da gerek yok. Pirincin bulgur kadar olmasa da besleyici açıdan oldukça zengin bir gıda maddesi olduğunu unutmayın. 100 gramında 7.1 gr protein vardır. Bunun dışında lif, kalsiyum, bakır, çinko, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, selenyum, thiamin, riboflavin, niacin, pontotenic asit, vitamin E, Folat içerir.

Dikkat etmeniz gereken şey, yemeklerde beyaz pirinç yerine kepeğinden ayrılmamış pirinç tercih etmek ve pişirirken çok az yağ kullanmak (veya hiç kullanmamaktır.) Anam babam usulü pirinç pilavı pişiriminde pirincin yağda kızartılması hem aldığınız kaloriyi artırır hem de zararlı kimyasalların ortaya çıkmasına neden olur. Aşağıda size sağlıklı bir pirinç pilavı (yağsız) tarifi veriyorum. Haftada bir iki kez hiç korkmadan yiyebilirsiniz:

Malzemeler:

1 su bardağı kepekli pirinç

1 su bardağı sıcak su

1 su bardağı haşlanmış nohut

½ fincan kuş üzümü

4 adet ince doğranmış kuru kaysı

1 çay kaşığı tuz

10 dal ince doğranmış maydanoz

1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Maydanozun haricindeki malzemeleri bir tencereye koyun bir su bardağı sıcak suyu ilave edip suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Maydanozu en son üzerine ilave edin. (Ben pirinçlerin biraz diri olmasını tercih ediyorum, daha yumuşak bir pilav isterseniz suyu 1.5 bardak yapabilirsiniz.)

Afiyet olsun…

 

25 Şubat 2014 Salı / 47538 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895