|
Kilo vermenin tek yolu vardır: “Daha az kalori almak / Daha çok kalori yakmak.” Çoğu insan “aldığı kalorileri yakarak” yani spor yaparak kilo verebileceğini sanırsa da bu yolla sağlıklı-kalıcı bir şekilde kilo vermek mümkün değildir. Sonuç olarak ne yediğinize dikkat etmeden sağlıklı kilo veremezsiniz.
Daha az kalori almanın iki yolu vardır:
1) Her şeyi yer ancak “daha az” yersiniz - sofradan DOYMADAN KALKARSINIZ.
2) Şekersiz, yağsız ve bitkisel beslenir, kısıtlamadan, istediğiniz kadar yer - sofradan DOYARAK KALKARSINIZ.
Birinci yolu seçenler, yani kendilerini tutup, peyniri, yoğurdu, eti, tavuğu, ekmeği ve diğer tüm sevdiği yiyecekleri az yiyenler kısa sürede başarılı sonuçlar alsalar da uzun vadede gene kilo alırlar. Hayatları hep kendilerini kısıtlamak, sınırlamak, az yemek için mücadele etmekle geçer. İki üç yılda bir diyetisyene gider bir kibrit kutusu peynir, yarım domates, iki yumurta sarmalına girerler. Ellerinde perhiz listeleri, hayatları hep kalori hesabı yapmakla geçer. Aynı sporla zayıflayanlar gibi dönem dönem başarılı olsalar da hayat gailesinin konsantrasyonlarını azalttığı dönemlerde ipin ucunu koyuverip tekrar kilo alırlar.
Buna karşılık beslenme şeklinizi tamamen değiştirir, ŞEKERSİZ - YAĞSIZ BİTKİSEL BESLENME düzenine geçerseniz hem kilo verirsiniz hem de sağlıklı olursunuz.
Sadece et yiyerek veya hayvansal proteini artırarak da kilo verirsiniz ancak başınız değişik sağlık sorunlarının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Hayvansal protein diyetinde vücut önce suyunu kaybeder sonra yakıt olarak (karbonhidrat bulamadığı için) yağlarını yakmaya başlar, neticede KETOSİZ dediğimiz tablo ortaya çıkar. Ketozis aslında bir nevi zehirlenmedir, iştah azalır, baş ağrısı, sinirlilik, bulantı ortaya çıkar. Diyete uzun süre devam etmeniz halinde üre, ürik asit değerleriniz yükselir, böbrek taşı, safra kesesi taşı riskiniz artar, çarpıntı başlar. Hayvansal proteinden zengin beslenme (IGF-1) büyüme hormonu miktarını artırarak kanser riskinizin artmasına neden olur, aksine bitkisel beslenmeyle kan büyüme hormonu seviyesi düşer (1). Sonuç olarak et ağırlıklı hayvansal beslenme kesinlikle önermeyeceğim sağlık için zararlı bir zayıflama metodudur.
Bitkisel beslenmek kilo vermek için yeterli mi?
“Veganım ama kilo veremiyorum” yakınmasını sık duyarım. Bitkisel beslenmek mutlaka kilo verilecektir anlamına gelmez. Hatta vegan beslenmeyle kilo almak bile mümkündür. Vegan beslenmede şeker ve zeytinyağı başta olmak üzere yağ tüketimi ve alkol serbesttir. Şeker, alkol ve yağ, besleyici madde içermeyen kof - yararsız kalori anlamına gelir ve kilo aldırır. Bitkisel beslenen kişiler kilo vermek istiyorlarsa şeker ve yağdan kurtulmaları gerekir. Az yağlı bitkisel beslenme prensipleri içerisinde sadece hayvansal gıdalar değil şeker ve yağın hiçbir türlüsü kullanılmaz, alkol tüketimi de çok sınırlıdır. Beyaz un başta olmak üzere işlenmiş, paketlenmiş ürünler yenilmez.
Sağlıklı bir şekilde kilo vermek istiyorsanız ilk adım olarak elinize büyükçe bir çöp poşeti alın buzdolabındaki tüm hayvansal besinleri, yağı ve şekeri içine doldurup sevmediğiniz birine verin :) .
Yağsız şekersiz bitkisel beslenme rağmen istedikleri kadar kilo veremeyenlerin yeşil-beyaz dengesine dikkat etmeleri gerekir. Zayıflama arabasında yeşiller gaz, beyazlar frendir. Hızlı zayıflamak isteyenlerin yeşilleri artırması, beyazları azaltması gerekir. Yeşillerden kastım, ıspanak, semizotu, marul, kuzukulağı, maydanoz, roka gibi aklınıza gelen tüm yeşil yapraklılardır. Bakliyat ve tam tahıllı ürünler, havuç, patates gibi nişastadan zengin sebzeler “beyaz” grubuna girer. Çiğ yeşillik miktarını günde 400 gram ve üzerinde tutmanız halinde kilonuza ve metabolizma hızınıza göre değişmekle birlikte ayda 4 - 8 kilogram arasında kilo verirsiniz. (400 gram yeşilliğin ne kadar olduğunu anlamak için bir seferliğine yıkayıp kuruladıktan sonra tartıp miktarı görmenizi öneririm.)
Sadece kilo vermek değil sağlık için de tek yol: Az Yağlı Bitkisel Beslenmedir.
(1) Allen NE, The associations of diet with serum insulin-like growth factor I and its main binding proteins in 292 women meat-eaters, vegetarians, and vegans. Cancer Epidemiol
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |