Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Vücudumuzdaki pek çok rahatsızlık gibi aftlarda stresle artar. Bir diğer deyimle tek başına stres aft nedeni değildir ancak stresli dönemlerde, örneğin çocukların sınav dönemlerinde aftların sayısında ve büyüklüğünde artma görülür. Tek yumurta ikizleri aftların oluşumunda genetik geçişin önemli olduğunu göstermektedir. Aft alerjik bir reaksiyon olarak oluşmaz ama şu da bir gerçektir: “alerjik yapısı olan kişilerde aft daha sık görülür.”

            Hastalar aft çıkacak yerde önce bir acı ve yanma hissederler. Takip eden gün içinde bir kaç milimetrelik minik yara ortaya çıkar. Hastalar en çok rahat yemek yiyememekten yakınırlar. Ağrı genellikle 3-4 gün sürdükten sonra kendiliğinden geçer. Tam iyileşme 7-8 günü bazen iki haftayı bulur.

Ağzımda aft var ne yapayım?

1-Ağzında Aft çıkan hastaların %20 sinde demir veya vitamin B 12 eksikliği vardır. Aftlardan çok şikayetçi iseniz bir kereye mahsus demir, folat ve vitamin B 12 ölçümü yaptırabilirsiniz.

2-Kahve, çikolata, patates, peynir, ceviz ve fındık gibi kuruyemişler, incir, portakal, mandalina, buğday, çavdar arpa gibi glüten ihtiva eden yiyeceklerin afta neden olduğu şeklinde yayınlar vardır. Eğer çok dertliyseniz bir süre –örneğin bir ay süreyle- bu yiyeceklerden uzak durun. Diyetten faydalanırsanız ve aftların size verdiği sıkıntının bu güzel bu yiyeceklerden uzak durmanıza değeceğini düşünürseniz diyete devam edersiniz.    

3-Ağzında aft çıkan herkesi Behçet hastalığı açısından araştırmaya almayız. Bu hastalıkta da aynı basit aftlara benzeyen ve bir iki haftada kendiliğinden geçen lezyonlar vardır. Sayıca daha çok ve daha ağrılı olabilirler. Görüntü ile ayırıcı tanıya ulaşmak mümkün değildir. Eğer ağız içi aftlarla birlikte cinsel bölgede (kadınlarda vajinada erkeklerde penis veya testis üzerinde) küçük deriden kabarık sivilceler şeklinde başlayan sonradan zımbayla delinmiş görünümde yaralar oluşuyorsa, gözde uveitis (kanlanma ve bulanık görme şeklinde şikayetler) varsa, en çok dizde olmak üzere eklemlerde şişme ve ağrı varsa Behçet hastalığı açısından araştırma yapmak gerekir. (Bir cildiye uzmanına-tercihan üniversite hastanesine başvurunuz.) Cildiye uzmanları başta paterji testi olmak üzere gerekli tetkikleri yaparak teşhisi koyacaklardır.

4-Daha önce sık aft hikayesi olmayan bir kişide ağız içinde çıkan afta benzer yaraları ciddiye almak gerekir. Yarının 21 gün içinde kendiliğinden iyileşmemesi halinde ağız içi kanserleri ekarte etmek için bir doktora görünmek gerekir.  

5-Eczanelerde aft üzerine sürebileceğiniz (bazıları kortizon ihtiva eden) çeşitli krem ve damlalar vardır. Bunlar çektiğiniz acıyı azaltabilirler ancak aftın iyileşmesinde fazla bir etkileri olduğu söylenemez.  

12 Ocak 2009 Pazartesi / 22051 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895