Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
            Hipotiroidi, "tiroid bezi” hormonlarının kandaki miktarının az olmasına denir. En çok tiroid bezinin yeteri kadar çalışmamasına bağlı görülür. Nadir olarak beyinde bulunan hipofiz, hipotalamus gibi organların rahatsızlığına bağlı olarak ortaya çıkar. Kadınlarda daha sık görülür. 
            Tiroid hormonları, metabolizmanın düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Kilo dengemizi, vücudumuzun ısı ayarlamasını yapar, kendimizi dinç ve enerjik hissetmemizi sağlar. Rölanti ayarı açık arabalar daha gürültülü çalışır daha çok yakıt tüketirler. Kandaki tiroid hormonunun artması halinde vücut makinesi rölanti ayarı artmış araba gibi hızlanır, nabız yükselir, terlemeye başlar ve zayıflarız. Tiroid hormonu azaldığında ise tam tersi olarak nabız ve terleme azalır, vücud yavaşlar ve kilo alırız. Tiroid hormonları üreme fonksiyonu için de çok önemlidir. Tiroid bezi tembelliği olan kişiler çocuk sahibi olmakta zorlanabilirler. Çocukların büyüme ve gelişmesi, özellikle beyin gelişmesi tiroid hormonları sayesinde olur. 
            Tiroid bezi tembelliği genellikle yavaş gelişir ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artar. Öyleki 55 yaşın üzerindeki her on kadından birinde tiroid yetmezliği vardır. Genellikle ilk görülen şikâyet halsizlik ve yorgunluktur ama bunlar sık görülen şikâyetler olduğu için kimsenin aklına tiroid bezi tembelliği gelmez.   
Hipotiroidi Teşhisi çok kolaydır. Bir doktor tarafından değerlendirilme şansınız yoksa bir laboratuara gidin ve kanınızda TSH hormonu seviyesini ölçtürün. Yüksek çıkması tiroid bezinizin iyi çalışmadığını gösterir. Yılda bir kez kan kontrolü yaptıran pek çok insan olduğunu biliyorum. Şeker ve kolesterollerine baktırırken “TSH” tetkikini de ilave etmeleri gizli bir rahatsızlığın erkenden yakalanmasını sağlar.
Hipotiroidi Tedavisi çok basittir, doktorunuz tiroid bezinizin yapamadığı hormonu size ağız yoluyla vererek şikâyetlerinizin geçmesini sağlayacaktır.
 
----------------------------------
Hipotiroidi rahatsızlığının belirtileri nelerdir?
-Kendinizi yorgun hissediyorsanız
-Hareketlerinizde yavaşlama varsa
-Kilo almaya başladıysanız veya bir türlü kilo veremiyorsanız
-Cildinizde kuruluk varsa, yüzünüz balmumu rengi aldıysa
-Terlemeniz azaldıysa,
-Saçlarınız ve kaşınız dökülüyorsa,
-Kas krampları oluyorsa
-Yüzde ve göz kapaklarında şişme varsa,
-Kabızlık sorunu ortaya çıktıysa,
-Sesinizde kısıklık varsa,
-Unutkanlık varsa, zihinsel tembellik varsa yani kafanızın eskisi gibi çalışmadığını düşünüyorsanız,
-Adetleriniz bozulduysa, seks isteğiniz azaldıysa
-Üşüme hissi varsa veya eskiye göre daha çok giyinmek istiyorsanız tüm bu şikâyetleriniz "hipotirodi" ile ilgili olabilir.
------------------------------------
29 Ekim 2009 Perşembe / 23441 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895