Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Son günlerde “herkese” bol keseden Aspirin öneren yerli ve ithal doktorlarımızın tek taraflı reklamlarını görünce Aspirin hakkında yazmak şart oldu...üretici firmalar bana kızacaklar ama televizyonlara çıkıp “Herkes bir aspirin almalı” diyen doktorların büyük yanlış yaptıklarını söylemek boynumuzun borcu. Milli geliri yüksek, zengin bir ülke olduğumuz için hadi kesemize verdiği zararı görmeyelim; sebep olacağı mide ve beyin kanamalarını ne yapacağız?

Aspirin leblebi değil, önemli yan tesirleri olan bir İLAÇTIR... Bedava da dağıtılmıyor... Parayla satılıyor...  İnsan “Herkes leblebi yesin” derken bile durup bir düşünür... Nasıl oluyor da bir “ilaç” için “herkes alsın” deniyor bunu anlamıyorum...

“İlaç reklamının yasak” olduğu ülkemizde,  ilaçlarının reklamını hangi yolla yapıldığını biliyor musunuz?

Acaba firmaların Türkiye’de Aspirinin reklamı için yaptığı harcama tutarı ne kadar? 

Aşağıdaki satırları Istanbul Tabip Odasının yayın organı Hekim Forumu dergisinden aldım. Sayın meslektaşım Dr. Murat Civaner’in yazısından.

“İlaç firmalarının uyguladığı üçüncü taraf stratejisi, mesajınızın saygın bir üçüncü taraf ağzından verdirme sanatı olarak tanımlanıyor. Bir ilaç şirketi yeni bir ilacı piyasaya sürdüğünde sıklıkla, Key Opinion Leader / Saygın Görüş Sahibi (SGS) diye adandırılan bir üçüncü tarafla iletişim kurar. Bu kişi, meslektaşlarınca saygı duyulan ve basının sıklıkla görüşlerine başvurduğu etkileyici biridir. SGS bir eğitim hastanesinin toplantılarında parlak bir konuşmacı, televizyon programlarında bir bilirkişi ya da tıbbi bir toplantıya gözlemekle ilgilenen serbest bir gazeteci olabilir.

Saygın Görüş Sahibi kişilere danışmanlık işleri önerilir; ilaç şirketleri onlardan ürünlerini doğrudan övmelerini beklemezler. Bu SGS’nin güvenirliğini ortadan kaldırır. Onun yerine, SGS’lerin, meslektaşlarıyla konuşarak, toplantılarda dersler vererek, basınla röpörtaj yaparak yada ilacın olumlu tanıtımına katkıda bulunacak hemen her şeyi yaparak bir “söylenti” yaratması beklenir.”

Saygın Görüş Sahibi Doktorlarımızın yolları açık olsun...

Biz bildiklerimizi ve okuduklarımızı yazalım, okuyanlar aspirin alması gerekip gerekmediğine kendisi karar versin....

Kimler düzenli Aspirin almalı:

·         Daha önce kalp krizi geçiren veya EKG, anjiyo, Ca score testi ile kalp damarlarında bir rahatsızlığı olduğu ispat edilen ERKEKLER Aspirin kullanmalıdır.  Çünkü  daha önce kalp krizi geçiren erkeklerin Aspirin kullanmaları halinde  ikinci  enfarktüsü geciktirdikleri kesin olarak gösterilmiştir.

·         Sigara, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, düşük HDL kolesterol, obezite, ailesinde erken enfarktüs gibi risk faktörlerinden ÜÇ veya daha fazlası olan 40 yaş üstü ERKEKLER de düzenli Aspirin almalıdır. (Çalışmalar şeker hastalarının aspirinden daha fazla yararlandığını gösteriyor.)

Kimler düzenli Aspirin almamalı:

·         Çalışmalar KADINLARIN erkeklerden farklı olarak aspirinden yararlanmadığını gösteriyor. Dolayısı ile şimdilerde lafı edilen “Menapozdan sonra kadınların mutlaka aspirin alması” şeklinde ki genelleme doğru değil.

·         Aspirin, kadınlarda meme kanserini artırabiliyor. Bu konuda yayınlanan en son çalışmada (Journal of National Cancer İnstitue. June1,2005) araştırmacılar, her gün aspirin alan kadınlarda meme kanseri gelişme riskinin % 80 arttığını gösterdiler..

·         Doktoru özellikle önermedikçe yaşlıların düzenli Aspirin almaması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Aspirini veriş nedenimiz kanı sulandırması ve damar tıkanıklıklarını önlemesi ama bu faydası bazen istenmeyen yan tesirlere neden olabiliyor. Düzenli olarak düşük doz aspirin kullananlarda mide bağırsaklarda şiddetli kanama riskinin % 70, beyin kanaması ile felç geçirme riskinin ise % 40 arttığı gösterilmiştir.

·         BMJ de mayıs ayında yayınlanan 10 bin kadın ve 10 bin erkek üzerinde yapılan bir çalışmada aspirinin, 70 yaşının üzerindeki kişilerde   kalp krizi ve beyin damar tıkanıklığını azalttığı ama daha yüksek oranda mide barsak kanamalarına ve beyin kanamasına neden olduğunu gösterildi. Önerim; 70 yaşının üzerindeyseniz hele hele  yüksek tansiyonunuz da varsa Aspirin almayın...

·         Düşük doz aspirin almanız (81-325 mg.) sizi aspirinin yan tesirlerinden korur demek yanlıştır. Araştırmalar bebek aspirini alanlarla normal aspirin alanlar arasında, kanama riski açısından bir fark olmadığını göstermektedir..

Doktor sen alıyor musun? Diye sorarsanız cevabım; “Bir yıl öncesine kadar alıyordum.” şeklinde olacaktır. Bir sabah uyandığımda sağ gözümü kıpkırmızı gördüm. Göz doktorum kullandığım aspirinin yapmış olabileceğini söyleyince o gün bu gün bıraktım. Birisi çıkıp da bana “Gözümde kanama yapan aspirinin beynimde neden kanama yapmayacağını sağlam delillerle anlatırsa” tekrar aspirin almaya başlayabilirim..

( 23.06.2009) EK:
ASPRİN HAKKINDA YAPILAN SON ÇALIŞMALAR

Tarafsız araştırmacılar tarafından yapılan VE Lancet dergisinin Mayıs 2009 sayısında yayınlanan yeni meta analizde Aspirinin ancak belli bir hasta grubunda kalp krizini primer önlemede etkili olduğu, hastaların tümünde koruyucu etkiye sahip olmadığı ve sağlıklı kişilerin rutin olarak aspirin kullanmalarına gerek olmadığı ortaya çıktı.(Aspirin in the primary and secondary prevention of vascular disease: collaborative meta-analysis of individual participant data from randomised trials, AAT Collaboration, The Lancet, Volume 373, Issue 9678, Pages 1849 - 1860, 30 May 2009) 
Araştırmanın bir kez daha gösterdiği sonuç: Sağlıklı kişilerin rutin olarak Aspirin kullanmaları kalp krizini önlemediğ gibi ciddi kanama riski yaratmakta...

 

01 Mart 2008 Cumartesi / 48982 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2025 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895