Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Teşhis için kontrol yaptıralım mı?
30 yıldan uzun bir süredir sigara içiyorsanız, babanızda veya ağabeyinizde aorta anevrizması varsa 60 yaşına gelince batın sonografisi ve akciğer grafisi yaptırarak sizde de aorta anevrizması olup olmadığını kontrol ettirin.  
Aorta Anevrizmasının tedavisi?
1-Sigarayı hemen bırakın. Sigara içmeye devam ederseniz anevrizmanız her yıl %20 kadar büyür, bu da yırtılma riskinin artması demektir.
2-Yüksek tansiyon hastalığınız varsa ilaçlarınızı düzgün kullanın ve tansiyonunuzun normale indiğinden emin olun. (Tansiyon düşürücü olarak beta bloker dediğimiz ilaç grubunu tercih edilyoruz. Bu ilaç grubunun farelerde anevrizmayı küçülttüğü gösterilmiştir.)
3-Anevrizmanın büyüklüğü ve büyüme hızı önemlidir. Küçük anevrizmalar fazla önemli değildir ve kolay kolay patlamaz. Yıllık kontrollerde hızlı bir büyüme tespit edilmesi halinde anevrizma olan bölgeye yama (greft) konarak zayıf olan damar cidarı kuvvetlendirilir. Bu nedenle her yıl düzenli kontrol yaptırmayı ihmal etmeyiniz, doktorunuz altı aylık kontrol istiyorsa aksatmayınız.
4-Yürüyüş ve spor proğramlarınızı (anevrizmayı patlatacağım korkusuyla) aksatmayınız. Her gün yarım saat hızlı tempoda yürüyüş veya koşu yapmaya çalışın.  
5-Kolesterolünüzü ve şekerinizi düşürmek için diyet yapınız.
6-Anevrimalı hastaların çoğu (%66) anevrizmadan değil kalp krizi veya felç sonucu vefaat ederler bu yüzden anevrizmaya konsentre olmak yerine kalp damar hastalıklarını engellemenin, damarlardaki darlıkları gidermenin yoluna bakın. (Kalbinize Sahip Çıkın isimli kitabımda bu konuda yapacaklarınız detaylı olarak anlatılmıştır.)
7-Kilolu iseniz zayıflamaya çalışın, bu anevrizmayı etkilemez ancak ilerde ameliyata ihtiyacınız olursa işinizi kolaylaştırır.
Ameliyat ne zaman yapılır?
1-Karın boşluğunda aorta çapının 5.5 cm’yi geçmesi halinde ameliyat düşünülür. 5.5 cm’in altındaki anevrizmaların patlama riskinin düşük olduğu gösterilmiştir. Aorta çapı 4 cm’in altında olanlarda beş yıl içinde yırtılma riski yok denecek kadar azdır. 4-5 cm arasındaki genişlemelerde % 5 risk vardır. 5-6 cm arasındaki genişlemelerde risk % 25 dir. Bu her dört hastanın birinin anevrizmasının beş yıl içinde yırtılacağı anlamına gelir. Aorta çapı 6-7 cm arasında ise bu risk % 35’e çıkar. 7 cm’den büyük anevrizmalarda her dört hastanın üçünde (%75) anevrizma beş yıl içinde yırtılarak hastanın ölümüne neden olur.
2-Anevrizmalar normalde her yıl 2-3 mm kadar büyüyebilir. Altı aylık kontrolde anevrizma çapının yarım santimden fazla büyümesi de erken ameliyat nedenidir.
3-Göğüs boşluğundaki anevrizmalara müdahale etmek için 6 cm çapa ulaşması beklenebilir.
4-Yukarıda bahsettiğimiz cm. ölçümlerinin dışında hastanın genel durumunun iyi olup olmaması, yaşı ve operasyonu zorlaştıracak ilave başka hastalıkları olup olmaması da ameliyat kararında etkilidir. 
16 Aralık 2009 Çarşamba / 35003 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895