|
Çarpıntı şikâyeti kalp hastalığında çok sık karşılaştığımız bir bulgudur.
1-Taşikardi dediğimiz kalbin hızlı atması durumunda kalp dakikada 100ün üzerinde atar. Kalbin hızlı atması eğer geçici değilse pek hoşumuza gitmeyen bir durumdur. (Bakınız:ideal kalp hızı kaç olmalıdır?)
2-Bradikardi dediğimiz kalbin yavaş atması durumunda kalp dakikada 60’dan az atar. Düzenli spor yapanlarda kalbin hızı istrihat halinde 40a kadar düşer ve bizi endişelendirmez.
3-Aritmi dediğimiz çarpıntılarda kalbin düzensiz atımı söz konusudur. Bunların içinde en sık olarak ekstrasistoller vardır. Ekstrasistolde hastalar göğüslerinde bir kuş çırpınıyor veya göğüs boşluğu içinde bir fıçı yuvarlanıyormuş gibi hissederler. Elinize nabzınıza koyduğunuzda kalbin birkaç atımdan sonra durduğunu hissedersiniz. İnsanı rahatsız etmekle birlikte ekstrasistollerin çoğu masumdur ve hastaya bir zarar vermez. (Bakınız:ekstrasistol nedir?)
4-Paroksismal taşikardiler. Birden başlayan ve birden geçen çarpıntılardır. Bu hastaların kalbi her şeyin iyi olduğu bir anda birden deli gibi atmaya başlar, çarpıntı bir dakika veya birkaç sürdükten sonra birden kendiliğinden geçer. Nabzınız o kadar hızlıdır ki saymakta zorlanırsınız. Hastanın çarpıntının birden başladığını ve birden geçtiğini söylemesi çok tipiktir ve bizim için ayırıcı tanıda önemlidir.
5-En sık gördüğümüz çarpıntı nedenlerinden birisi de atrial fibrilasyondediğimiz kalbin tamamen düzensiz atma şeklidir. Elinizi nabzınıza koyduğunuzda iki kalp vuruşu arasındaki sürenin ve her kalp vuruşunun şiddetinin devamlı değiştiğini görürsünüz. Zayıf ve kuvvetli atımlar birbiri peşi sıra gelir. Atrial Fibrilasyon önemli bir çarpıntı türüdür. Ağızdan ilaç vererek veya iğne yaparak çarpıntıyı geçirmeye çalışırız. Bazen hastalara elektroşok vermemiz veya kataterle kalbe girip hasta hücreyi yakmamız gerekebilir. (Bakınız:Atrial fibrilasyon)
Kalbin hangi rahatsızlıkları çarpıntıya neden olur?
Kalbin hemen tüm rahatsızlıkları çarpıntıya neden olabilir.
1-Hipertansiyonlu hastalarda gördüğümüz çarpıntıları da kalp kaynaklı çarpıntı olarak kabul etmemiz gerekir. Bu hastalarda kalbin atımında bir sorun olmadığı halde kalbin önündeki yükün artması çarpıntıya neden olur. Hipertansiyonlu hastalar çarpıntı hissettiklerinde ellerini nabızlarına koyup sayar normal olduğunu görünce şaşırırlar. Bu hastalarda tansiyonun diyetle veya ilaçla kontrol altına alınması ile çarpıntı şikâyeti de kendiliğinden geçer.
2-Kalbin kapak hastalıkları çarpıntı yapabilir. Küçük yaşta kalp romatizması geçiren hastalarda ilerde kalp kapaklarının hastalıktan etkilenmesi ile kalp kanı pompalama sırasında sorun yaşamaya başlar. Kapaklardaki arıazalar hafif ise çarpıntı olmaz anca kaçak veya darlık fazla ise kalp boşluklarının büyümesi, kalp yetmezliğinin başlaması ile çarpıntı şikayeti ortaya çıkar.
3-Kardiyomyopati adını verdiğimiz kalp kasının kalınlaşması ve tembelliği ile birlikte seyreden hastalıkta çarpıntı da ortaya çıkar.
4-Kalbin damar hastalıkları, kalp damar tıkanıklıkları ve kalp krizi de çarpıntıya neden olabilir.
5-Doğumsal kalp damar hastalıkları, örneğin kalp boşlukları arasındaki delikler (ASD, VSD) çarpıntıya neden olabilirler.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |