Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
            Daha önce sirkenin faydalarından ve özellikle şeker hastalarının günde bir iki kaşık sirke içmesinin şekerin kontrolüne yardımcı olacağından bahsetmiştim. Bu makalede biraz daha detaya girmek istiyorum.
            Daha çok salataya tat vermesi amacı ile kullandığımız sirke yüzyıllardır bütün dünyada, yabani otların öldürülmesinden tutun metal cilalamaya, paskalya yumurtalarını boyamaktan turşu yapmaya kadar çeşitli amaçlarla kullanılagelmiştir. Kolay bulunması ve ucuz olması sirkenin faydalarının abartılmasına, özellikle elma sirkesinin neredeyse her derde deva mucize bir iksir gibi kabul edilmesine neden olmuştur. Hâlbuki bilimsel çalışmalar,  sirkeye atfedilen faydaların abartılmamasını, hatta fazla kullanılması halinde zararlı ile olabileceğini göstermektedir. 
            Elma Sirkesi, elmanın kendisinin veya kabuğunun bakteri ve mantarlar tarafından parçalanması (fermantasyonu) sonucunda oluşur. Fermantasyonun ilk aşamasında elmadaki şeker bakteriler tarafından parçalanarak alkole çevrilir. (Bu yüzden sirke yaparkan tatlı elmaları tercih edin.) İkinci aşamada alkolde parçalanır ve sirke ortaya çıkar. Sirke dediğimiz şey aslında içinde vitamin ve mineral de bulunan asittir (asetik asit). 
            Sirke ve şeker: Sirkenin şekerin kontrolüne yardımcı olduğunu gösteren birkaç bilimsel çalışma vardır. 2007 yılında, tip II diyabeti olan hastalarda yapılan bir çalışmada yatarken alınan iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabahki açlık şekerini % 4-6 oranında düşürdüğü gösterilmiştir.  
            Sirke, kolesterol, hipertansiyon ve kalp hastalığı ilişkisi: Sirkenin insanlarda kolesterolü düşürdüğü gösterilememiştir. Aynı şekilde tansiyona iyi geldiği ve kalp hastalığını önlediği yolundaki bilgiler de ispat edilememiştir.
            Elma sirkesi ile kanser ilişkisini araştıran çalışmalar çelişkilidir. Bir çalışmada elma sirkesinin yemek borusu kanserini azalttığı gösterilmiş, bir başka çalışmada ise mesane kanseri oranlarını yükselttiği iddia edilmiştir.
            Sirkenin kilo kaybına yardımcı olduğuna dair haberler doğru olabilir. Bu etkisini tokluk hissetmemizi sağlayarak yaptığı düşünülmektedir. 2005 yılında yapılan bir çalışmada bir dilim ekmek yiyenlerle, ekmekle birlikte sirke içenler karşılaştırılmış, sonuçta sirke içenlerin kendilerini daha tok hissettikleri bulunmuştur.
            Dikkat! Bilinçsizce kullanılan sirkenin faydadan çok zararı olabilir.
            Sirkeyi cildinize sürmeyin, siğil tedavisinde kullanmayın, her gün düzenli olarak içiyorsanız günde iki tatlı kaşığından fazla içmeyin. Elma sirkesi de olsa tüm sirkeler neticede asittir. Kaşıkla içenlerin, arkasından suyla ağızlarını çarkalamaya dikkat etmeleri gerekir. Özellikle kendi yaptığınız sirkeleri sulandırmadan kaşıkla içmeniz doğru olmaz, mutlaka su veya meyve suyu ile dilüe ediniz. Elma sirkesi en başta dişlerimiz için risk teşkil eder ayrıcı yemek borusu ve mideyi de rahatsız edebilir. Eğer şeker hastası değilseniz her gün iki kaşık sirke içmenizi önermem. Salataların üzerine dökerek yemek daha iyi bir yoldur.  
11 Nisan 2010 Pazar / 28344 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895