Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

 

Spor salonunda kalp krizi geçirerek yaşamını kaybeden genç iş adamı hakkında çıkan haberleri gazetelerde okumuşsunuzdur. Ailesi, salonun yetkilileri hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” suçundan savcılığa şikâyette bulunmuş. Başvuru dilekçelerinde benim dikkatimi çeken kısım şurası oldu: “ salondaki eğitmenlerin, Ulukartal'a yapacağı hareketler, beslenme, sağlıklı yaşam ve kullanılacak ilaçlar konusunda kapsamlı bili verdiği, önerdikleri ilaçları sürekli olarak kullanmasını istedikleri kaydedildi. Ulukartal'ın bu listeye göre her gün yaklaşık 12 tablet aldığı öne sürüldü. Ulukartal'ın kullandığı bu ilaçların isimleri liste halinde sunulurken, mütevefanın kullanacağı bu ilaçlara ilişkin ne bir doktor tavsiyesi ne de bir kontrolünün uygulandığı iddia edildi.” 
Hastalarımı ve okurlarımı her türlü destek ürünlerinden uzak durmaları konusunda defalarca uyarmışımdır. Bu vesileyle bir daha tekrar edeyim, ne kadar ağır spor yaparsanız yapın içeriği (protein, karbonhidrat, vitamin vb.) ve şekli (hap, kapsül, içecek vb) ne olursa olsun asla destek ürünleri kullanmayın. Bu konuda eğitmenlerin size söylediklerine (ekstra protein almazsan kasların erir, güçsüz düşersin, bunları içersen kasların daha hızlı gelişir vb.) asla inanmayın. 
Bu ve benzeri haberler sizi spor yapmaktan alıkoymasın. Zorlamalı sporlar kalp krizi riskini artırsa da düzenli spor yapanların kalp krizi geçirme riski hiç spor yapmayanlara göre yarı yarıya daha azdır. Tabii bu söylediğim “spor yapanlar kesinlikle kalp krizi geçirmez” anlamına gelmez. Ülkemizde günde ortalama 800 kişi kalp krizi geçiriyor, bunların % 10’unda (yaklaşık 80 kişide) kalp krizini pazarda paket taşıma, halı sahada futbol oynama, ağırlık kaldırma, tenis oynama gibi fiziksel zorlamaların arkasından geliyor.  
Spor yaparken kalp krizi geçirmek istemeyen okurlarıma önerilerim var:
1. STRES VE EFORUN BİR ARAYA GELMESİ PATLAYICI ETKİ YAPAR.
Hepimizin hayatında stresli günler olur, işler ters gider, kötü haberler arka arkaya gelir. Olağan dışı stresli günlerde adrenalin ve noradrenalin salgısı artar, kalp hızlanır, damarlardaki plaklar daha hassas bir hale gelir. Bunun üzerine bir de fiziksel yük bindirirsek plağın yırtılmasını kolaylaştırırız. Söylediklerimden “Stresli günlerde sakın spor yapmayın” sonucunu çıkarmayın, aksine spor yapmak sizi terletir, rahatlatır, stresinizi atmanızı sağlar. İstediğim şey bu günlerde biraz temponuzu düşürmenizdir. Ağırlık kaldırıyorsanız kilo artışı yapmayın, hatta düşürün, Belgrad Ormanı’nın etrafını her zaman 45 dakikada turluyorsanız eşinizle tartıştığınız gün 90 dakikada yürüyün.
2. Spor yaparken vücudunuzu dinleyin, belirtilere dikkat edin. Göğüs bölgesine gelen bıçak batması gibi, iğnelenme gibi ağrılardan korkmayın, buna karşılık yanma, baskı, ani bir yorgunluk, sıkıntı hissi, nedensiz terleme gibi durumlarda dikkatli olun.  
3. Göğüste yanma veya baskı başladığında sakın üzerine gitmeyin, çalışmayı bırakın. Sorunları, üzerine giderek çözmek kalp damar hastalıklarında ters teper.  
4. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile spora başladığınız ilk ay dikkatli olun, daha düşük tempoda spor yapın. Keza spor yaparken örneğin bir ay ara verip tekrar başladığınızda ilk hafta gene dikkatli olun. 
5. Ne kadar düzenli ve sık spor yapıyorsanız, spor sırasında kalp krizi geçirme riskiniz o kadar düşük olur. Ara verip başladıkça risk artar. 
6. Sakın ola ki ağır bir yemeğin arkasından spor yapmayın. Aynı şekilde bir gece önce yediğiniz ağır bir yemek ertesi sabah yapacağınız sporu menfi etkiler. Yeteri kadar dinlendiğinizden emin olmadan kendinizi zorlamayın.    
7. Herhangi bir gün kendinizi iyi hissetmiyorsanız spor yapmayın. Bir gün spor yapmamakla bir şey kaybetmezsiniz. 
8. Spor yaparken tempoyu yavaş artırın, ben çok iyiyim bir şey olmaz demeyin. Öldürücü kalp aritmileri açısından en riskli anlar, kalbin hıza veya yüke uyum sağlamaya çalıştığı ilk dakikalardır.   
9. Şu durumlarda sporu hemen bırakın: göbekle çene arasında bölgede veya sırtta baskı, yanma şeklinde ağrı, daha önce hissetmediğiniz şiddette bir nefes darlığı, yaptığınız sporla uyumlu olmayan ani bir yorgunluk hissi, bayılır gibi olma, soğuk terleme, şiddetli baş dönmesi, kalp atışlarında düzensizlik hissi. 
10. Bazı hastalarım “Doktor bey sporu sabah mı yoksa akşam mı yapalım?” diye soruyorlar. Kalbinin sağlam olduğundan emin olduğum hastalarıma “spor yapın da ne zaman isterseniz o zaman yapın” diye cevap veririm. Kalp hastalarına ise “sabah spor yapmayın” derim. Siz de kalbinizden emin değilseniz sabah erken saatlerde spor yapmayın.  
11. Yılda bir kez efor testi yaptırmayı ihmal etmeyin. Efor testi her şeyi göstermez ama bazen gösterebilir ve o sayede erken önlem almak mümkün olur. 
12. ACİL ÖNLEM PLANI HAZIRLAYIN. Kalbinizin sıhhatli olduğundan eminsiniz, aslansınız, kaplansınız… Gene de tavsiye ediyorum, kendi kendinize “şayet burada kalp krizi geçirirsem ne yaparım?” sorusunu sorun ve cevabını verin. Bu soruyu ve cevabınızı ev ahalisiyle de tartışın / paylaşın. Spor salonuna gidiyorsanız salon yöneticisine acil önlem planları olup olmadığını, bir sorun olduğunda hangi hastaneyi tercih edeceklerini ve ulaşımı nasıl sağlayacaklarını sorun. Dikkat! Gidilecek hastanenin herhangi bir sağlık kuruluşu olmaması, acil anjiyo ve müdahale imkânları olan donanımlı bir hastane olması tercih edilir. 
 
 
09 Haziran 2012 Cumartesi / 18245 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895