|
Bayramda eski bir hastam aradı. Sabah kalkarken şiddetli bir baş dönmesi başlamış apar topar özel bir hastaneye gitmişler. Önce bir beyin, sonra KBB uzmanı görmüş. Beyin tomografisi, boyun damarları dopler, işitme testleri yapılmış. Canı oldukça sıkkındı, bir yandan baş dönmesi öte yandan testlere harcanan dünya kadar para…
“Vertigo” olarak da bilinen baş dönmesi, etrafınızdaki eşyaları veya kendinizi dönüyormuş veya hareket ediyormuş gibi hissetme durumudur. Hastanın yaşına, rahatsızlığın oluş sebebine, baş dönmesinin şiddetine göre değişen onlarca çeşit baş dönmesi vardır. Oturduğunuz yerden hızlıca bir ayağa kalkın, işte size baş dönmesi… Tansiyonun hızlı düşmesine bağlı bu tip baş dönmesi çabucak geçer, hafif bir göz kararmasıyla bir iki saniye duraklamak zorunda kalır, sonra hiçbir şey olmamış gibi hayatınıza devam edersiniz. Buna karşılık Menier rahatsızlığı veya gene iç kulaktan kaynaklanan diğer tür baş dönmelerinde hasta haftalarca sıkıntı çekebilir. Bazılarında tablo o kadar dramatiktir ki hasta yatakta yatarken sanki düşecekmiş hissiyle yatağın kenarlarına tutunur. Etrafındaki eşyaların fırıl fırıl döndüğünü söyler, gözlerini açamaz, başını çeviremez. Şiddetli mide bulantısıyla günlerce evden dışarı çıkamayanları bilirim.
Şiddetli baş dönmesi atağı olan kişinin önce bu şikâyetinin altında yatan ciddi bir sorun ihtimalini ekarte etmesi gerekir.
1-Baş dönmesiyle birlikte kalp atışlarında bir düzensizlik, tekleme, bir durup bir atma hissederseniz bu durum önemlidir, doktorunuza haber verin.
2-Baş dönmeleriniz yeni bir ilaca başladıktan sonra ortaya çıktıysa gene önemseyin ve doktorunuzla konuşun. Dikkat! Alkol – ilaç etkileşiminin baş dönmesini tetikleyebileceğini unutmayın.
3-Baş dönmesiyle birlikte o güne kadar tecrübe etmediğiniz şiddetli bir baş ağrısı varsa bu da doktora gitme nedenidir.
4-Ateşli hastalıklar tabii ki halsizlikle birlikte hafif bir baş dönmesi yapar. Boğazınız şişmiş, 39 derece ateşle yatıyorsanız başım dönüyor diye telaşlanmayın. Buna karşılık sebebini bilemediğiniz bir ateşle birlikte, baş ağrısı ve baş dönmesi önemli olabilir.
5-Baş dönmesiyle birlikte inatçı bir çift görme varsa doktora gitmek iyi olur.
6-Baş dönmesine belirgin işitme kaybı, kulakta akıntı varsa sorun orta kulakta olabilir. KBB uzmanına gitmekte yarar var.
7-Baş dönmesiyle birlikte düzgün konuşamama, bir taraf kol veya bacakta belirgin his azalması veya felç durumu varsa doğru doktora...
İyi huylu pozisyonel baş dönmesi
Şimdi sıra geldi baş dönmelerinin çoğunun altında yatan basit rahatsızlığa. Basit dememin nedeni şudur, bu hastalık çok rahatsız edici ve korkutucu olmasına rağmen hiç tedavi edilmese bile birkaç hafta içinde kendiliğinden hafifleyip geçer. Elli yaşın üzerindeyseniz baş dönmenizin nedeni (hastam da olduğu gibi) büyük ihtimalle “İyi huylu pozisyonel baş dönmesi” dir. Rahatsızlığın nedeni aşağıda resimde siyah renkte görülen iç kulak kalsiyum kristallerinin oynaması-yer değişikliğidir.
Bu rahatsızlığın ilk hissediliş şekli tipiktir, hastaların çoğu baş dönmesinin sabah uyandıklarında başlarının bir hareketiyle başladığını söyler. Bazıları yukarıdaki bir rafa uzandıkları sırada, ya da uzun süre bilgisayara baktıktan sonra başladığını söyler. Bazen gripal - viral enfeksiyonlar esnasında ya da birkaç gün sonrasında ortaya çıkar.
Daha sonra baş dönmesi, başın hareketleriyle gelir gider ve oldukça rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Hastalar yatarken, yattıkları yerden doğrulurken, başlarını bir taraftan diğer tarafa çevirirken şiddetli baş dönmesi yaşarlar. Birlikte bulantı, bazen kusma olabilir.
Ne yapalım?
1. Öncelikle korkmayın. Durumun çok rahatsız edici olduğunu kabul ediyorum, buna karşın baş dönmenizin hiç tedavi olmasanız bile birkaç hafta içinde kendiliğinden geçeceğini unutmayın. Yukarıda hemen doktora gitmenizi gerektiren nedenlerden birisi yoksa panik yapmayın. Baş dönmesi olanlara, hastamın başına geldiği gibi, bir kaç doktor gezdikten, onlarca tetkikten sonra, ismini burada zikretmeyeceğim hep aynı ilaç önerilir.
2. Rahatsızlığın sebebi olan iç kulak kristallerinin yerine oturması için aşağıda şekildeki hareketleri takip edin.
1-Yere diz çökün, elleriniz yerde, başınızı yukarı kaldırıp tavana bakın.
2-Ellerinizi yerden kaldırmadan başınızı öne eğip yere değdirin, çenenizi göğsünüze değdirmeye çalışın (Somersault pozisyonu).
3-Başınız yerde, yüzünüzü 45 derece sağa doğru çevirip, sağ dirseğinize bakın.
4-Başınızın sola dönük şeklini bozmadan, hızla kollarınız üzerinde doğrulun.
5-Gene sağınıza doğru bakarak, başınızı hızla ve iyice yukarı doğru kaldırın.
3. Şikayetlerin devam etmesi halinde kristallerin yerine oturtulması için bir KBB uzmanından yardım alabilirsiniz. Doktorunuz Eply Manevrası dediğimiz bir hareketi yapmak üzere sizi başınız boşa gelecek şekilde bir masaya yatıracak ve belirli çevirme hareketleriyle kristalleri yerine oturtacaktır.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |