Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Önce kalp adını verdiğimiz motor nasıl çalışıyor ona bakalım. 
 
Kalbin sağ kulakçığında sinüs nodu adı verilen 1-2 mm büyüklüğünde bir elektrik trafosu vardır. Sinus nodu düzenli aralıklarla elektrik uyarısı çıkarır. Bu uyarılar önce AV Node denilen ikinci düğüme-trafoya sonra elektrik hatları ile kalbin karıncıklarına yayılır ve kalbimizin kasılmasını sağlar. 
Elektrik trafolarında veya elektrik hatlarında arıza olması kalpte aritmilere neden olur. (Elektrik telleri kopabilir veya yan yana giden iki elektrik teli birbirine değip kısa devre yapabilir.) Basitleştirerek anlatırsak, ekstrasistollerde kalbin bir hücresi hatalı elektrik uyarısı vermeye başlar. Paroksismal taşikardilerde kulakçıkların içindeki elektrik hattında bir kısa devre olur ve normalde diyelim 80 atması gerek kalp dakikada 160 atmaya başlar. 
 
Ablasyon işleminde kasıktan veya koldan bir kataterle (ince eğilip bükülebilen hortumlar) kalbin içine girilerek bu anormal elektrik yolları düşük voltajlı enerjiyle yakılarak iptal edilir. (Sokakta kısa devre yapan bir elektrik hattının iptal edilmesi gibi). Bunun için önce kataterle kalbin içindeki elektrik akımları ölçülüp kısa devrenin veya anormal hücrenin nerede olduğu bulunmaya çalışılır. İşlem sırasında sağlıklı kalp hücrelerine zarar verme (sağlam elektrik hatsının kesilmesi) gibi bir risk de vardır. Çok kolay bir uygulama olmadığından (bazı riskleri olduğundan) ancak ilaçla tedavi edilemeyen ve hastanın sağlığı için risk teşkil eden aritmilerde uygulanmalıdır.  
 
Ablasyon tedavisinin uygulandığı aritmiler:
Supraventriküler taşikardiler (Kalbin üst kısmından kaynaklanan taşikardiler)
Ventriküler taşikardilerin bazı tipleri
Atrial Flutter 
Atrial Fibrilasyon 
Hastanın yaşantısını olumsuz etkileyen ventriküler prematüre atımlar
 
Ablasyon tedavisinin çeşitleri 
1-Pulmoner ven isolation ablation: 
RESİM: Resimde görüldüğü gibi kalbin içine sokulan katater ile pulmoner ven dediğimiz akciğerlerden gelen damarların etrafı yakılır. Daha çok atrial fibrilasyon ve atrial flutter dediğimiz aritmilerde yapılır.  
2-AV düğüm ablasyonu ile birlikte pil takılması:
RESİM:Resimde görüldüğü gibi kataterle AV düğüm yakılarak anormal uyarıların kulakçıklardan karıncığa geçmesi engellenir. Daha sonra hastaya pil takılır ve kalp, hayat boyu pille çalıştırılır. Hastaların hayatlarının sonuna kadar kan sulandırıcı tedavi kullanması gerekir.  
3-Ventriküler Taşikardi ablasyonu.
İlaçla tedavi edilemeyen ventriküler taşikardilerde ablasyon yapılabilir. Hastaların çoğu ablasyon işleminden sonra da ilaç kullanmaya veya defibrilasyon yapan pil takmaya devam ederler. 
4-Supraventriküler taşikardi ablasyonu. Ablasyon tedavisinin en başarılı olduğu aritmiler bunlardır. 
 
Ablasyon tedavisinin yararları:
1-Yıllar boyunca aritmiden şikayet eden hastalar bu uygulama sonucunda aritmiden tamamen kurtulabilirler. 
2-Aritmi nedeniyle hayatları boyunca kan sulandırıcı kullanmak zorunda olan hastalar ablasyonla (tedavi başarılı olursa) ilaç kullanmaktan kurtulurlar. 
3-Kalbin açılmaması yani operasyona gerek olmaması bir avantajdır. 
4-Ağrısız bir işlemdir. 
5-Bir iki günlük bir dinlenmenin arkasından normal yaşantıya dönülebilir. 
 
Ablasyon tedavisinde tedaviyi yapan doktorun bu konudaki tecrübesi (kaç vaka yaptığı ve kaçında başarılı olduğu) çok önemlidir.
Ablasyon tedavisi kime yapılmaz?
Kalbin kulakçık veya karıncığında trombüs (pıhtı) olan hastalara ablasyon tedavisi uygulanmaz. Trombüs olup olmadığı daha önce yapılacak ekokardiyografi tetkikiyle anlaşılır. 
Ansetezi gerekir mi?
Bazı hastalara genel anestezi uygulanabilirse de genellikle damar yoluyla yapılan hafif bir sakinleştiriciyle tam uyutmadan işlem tamamlanır. 
Ablasyon tedavisinin komplikasyonları?
Eğer tecrübeli, iyi bir merkezde yapılıyorsa pıhtı atma riski %1 ‘den düşüktür. Ölüm oranı 500 hastada bir hastadır. Bunun dışında nadiren elektrik sisteminde daha ciddi bir blok, kalp kasında delinme ve kanama, kalp zarı ilhitabı, kalp kapağının zedelenmesi, katater yerinde kanama, felç gibi riskleri vardır. 
Atrial Fibrilasyonda Ablasyon Tedavisi
Aritmilerin çoğunda, kalbin içinde anormal elektrik veren küçük bir hücre grubu söz konusudur. Bu noktanın bulunup ablasyonla iptal edilmesi nispeten kolaydır. Atrial Fibrilasyonda ise kalbin her iki kulakçığında yaygın bir elektrik arızası vardır bu yüzden hatalı bölgenin kataterle tespit edilip onarılması kolay olmaz. 
Son yıllarda sol atriumda akciğerlerden temiz kan getiren pulmoner arterlerin etrafındaki bölgelerin yakılması ile başarılı sonuçlar alınmıştır. Çok basit bir işlem olmayıp 4-5 saat vakit alır. 
Atrial Fibrilasyonda ablasyon tedavisi geçici atrial fibrilasyon atakları olan hastalarda daha başarılı olur. Devamlı atrial fibrilasyonu olanlarda ablasyon tedavisine cevap almak daha zordur. Hastada altta yatan bir kalp kapak veya damar hastalığı varsa, kalp boşluklarında büyüme varsa başarı şansı azalır. İşlem sırasında beyne pıhtı atılması (felce neden olur) ve pulmoner damarların ağzında daralma riski bir başka dezavantajdır. Bu yüzden atrial fibrilasyonlu hastalarıma ablasyon tedavisi (şimdilik) önermiyorum. 
 
05 Kasım 2013 Salı / 30725 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2023 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895