Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Doyma hissi midenin dolması (çeperin gerilmesi) ve kan şekerinin az da olsa yükselmesiyle oluşur. Ne kadar çabuk yerseniz doygunluk hissi o kadar çabuk başlar, besin maddesi midenizde ne kadar uzun süre kalırsa doygunluk hissiniz o kadar kuvvetli olur ve uzun sürer. Et başta olmak üzere hayvansal proteinler midede uzun süre kaldığı için (hazmı zor) doygunluk hissi verir ancak bu doygunluk hiçbir zaman lifli / kompleks bir karbonhidratın örneğin patatesin verdiği doygunluk hissi kadar güçlü olmaz.  
Besinlerin verdiği doygunluk hissi ilk defa 1995 yılında Avustralya Sydney Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Susanna Holt tarafından standardize edilmiştir.
Satiety Index=Doyma İndeksi
Dr. Holt, eşit kalorideki (240 kalori) 38 besin maddesini beyaz ekmeğin verdiği doygunluk hissini baz alarak sıraya koymuştur. Gördüğünüz gibi nişasta ve lif ihtiva eden bitkisel besin maddeleri oldukça güçlü doygunluk hissi verir. Bazılarının “ekmeksiz doymam” demesinin nedeni budur.

Besin Maddesi Doygunluk Verme Derecesi
Patates (Haşlanmış) 323
Yulaf lapası 209
Biftek 176
Üzüm 162
Tam buğday ekmeği 157
Yumurta 150
Muz 118
Beyaz ekmek 100

Fulness Factor = Tokluk Faktörü
Doyma İndeksinin doygunluk hissini doğru yansıtmadığını düşünen bilim adamları Tokluk Faktörünü (FF- Fulness Factor) buldular. Bu ölçüm sisteminde besin maddelerinin bir kalorisinin verdiği tokluk hissi 0-5 arasında bir rakamla belirlenir. FF faktörü yüksek olan besin maddeleri daha az kalori ile daha çok tokluk hissi verirken FF faktörü düşük olan besinler açlık hissini iyi gideremezler. Beyaz ekmeğin tokluk faktörü 1.8 olarak kabul edilir.

Besin Maddesi Doygunluk Verme Derecesi
Soya Filizi 4,6
Kavun 4,5
Greyfut 4,0
Havuç 3,8
Tavuk, beyaz eti 3,3
Et haşlama 3,2
Fırında Patates 2,5
Esmer Pirinç 2,3
Beyaz ekmek 1,8
Sofra şekeri 1,3
Tereyağı 0,5

Doygunluk hissinde besin maddesinin kalorisi değil ağırlığı (midenin gerilmesini sağladığı için) önemlidir. Bu yüzden sulu ve lifli gıdalar (örneğin kavun) daha çok doygunluk verir. Karbonhidratlar ne kadar işlenmemiş olursa o kadar çok doygunluk hissi verirler, gıdalar rafine oldukça verdikleri doygunluk hissi azalır, kila aldırma etkisi artar. Bu yüzden bir dilim tam tahıl ekmek bir dilim beyaz ekmekten daha çok tokluk hissi verir. Aynı şekilde bakliyat da (mercimek, nohut, fasulye) lif ihtiva ettiği için uzun süre midede kalır ve güçlü doygunluk hissi verirler. Mümkün olduğu kadar az yağ kullanarak başta patates ve tam tahıllar olmak üzere lifli, nişastalı kök bitkilerin tadını çıkarın.

19 Mayıs 2015 Salı / 8863 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2025 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895