Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Sağlık sorununun nedeni konusunda doğru bir tahminde bulunamazsak tedavi de mümkün olmaz. Hastaların kendi bünyelerini tanımaları iyi bir şeydir ancak yukarıda söylediğim doğru değerlendirmeyi yapmak kaydıyla... Kilolu hastalar fazla kilolarının nedenini bulmaya çalışırken başta yoğurt ve peynir olmak üzere yağlı süt ürünlerinin etkisini görmezden geliyorlar. “Doktor bey ben fazla kilolarımın nedeninin biliyorum: meyve” diyen çok hastam var. Oysa daha önce de yazdığım gibi meyveler lifli yapıları ve içerdikleri flavonoidler nedeniyle ne şeker hastalığı yapar ne de kilo aldırırlar. Fazla kiloların en büyük nedeni beyaz un ve şeker gibi boş kaloriler, bunun dışında peynir, yoğurt gibi yüksek kalorili, yağlı hayvansal yiyeceklerdir. Et, sindirimi zor olduğu için kısa vadede kilo verdirse de uzun vadede şişmanlamanıza neden olur. South Carolina üniversitesinin yaptığı bir çalışmada zayıflamak isteyenler; sadece bitkisel beslenen veganlar, et yemeden süt yoğurt gibi hayvansal ürünlerden faydalanan vejetaryenler ve et ağırlıklı bir beslenme uygulayanlar olmak üzere üç gruba ayrıldılar. 6 aylık sürenin sonucunda en fazla kilo verenlerin bitkisel beslenme uygulayan veganlar olduğu görüldü (1). Geçen ay yayınlanan bir başka çalışma meyve ve sebzelerde bulunan “flavonoid” dediğimiz bileşiklerin kilo almayı engellediğini gösterdi (2). 124.086 hemşirenin beslenme alışkanlıklarının takip edildiği çalışmada, yaban mersini, blubery, portakal, mandalina, kırmızı biber, elma, armut, soğan gibi flavonoid zengini bitkileri tüketenlerde kilo sorununun daha az olduğu görüldü. Flavonoidlerin, diğer besinlerle alınan yağın emilimini azaltarak etki yaptığı düşünülüyor. 
Dostlarım, tüm besinler gibi tabi ki meyvenin de bir kalori değeri vardır. Buna karşılık meyve, kilosu fazla olanlarda asla ilk kesilecek besin maddesi olmamalıdır. Kilonuz ne olursa olsun günde beş porsiyon meyve yemeyi ihmal etmeyin. 
(1) Comperative effectiviness of plant-based diets for weight loss: a randomized controlled trial of five different diets . Nutrition February 2015 Volume 31, Issue 2, Pages 350–358. 
(2) Bertoia ML, Dietary flavonoid intake and weight maintenance: three prospective cohorts of 124 086 US men and women followed for up to 24 years. BMJ. 2016;352:i17.
 
02 Şubat 2016 Salı / 4659 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895