Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
ÖĞLEN YEMEĞİNDEN SONRA UYKUNUZ MU GELİYOR?
Önce şunu söyleyeyim öğlen uykusu, insanlar dahil pek çok memeli hayvanın doğasında vardır. Günümüz çalışma ve yaşam koşulları maalesef çoğu insanı aslında faydalı olan bu alışkanlıktan mahrum ediyor. Bu açıdan öğlen yemeğinden sonra biraz uykumuzun gelmesi normaldir. Sağlıklı bir insan pencereyi açıp hava alarak ya da yüzünü yıkayarak bu uyku atağını geçiştirir. Anladığım kadarıyla bazıları değil yüz yıkamak başlarını suya sokarak bile uykularını açamıyorlar. Her kes aşırı uyku halinin yemekle ilintili olduğunun farkında ancak konuşmalarından anladığım kadarıyla yanlış besin grubunu suçluyorlar. 
KARBONHİDRAT MI YOKSA YAĞ MI UYKU HALİ YAPAR?
Diyelim öğlen yemeğinde her zamankinden bir iki dilim fazla pizza, üzerine de üç dört top dondurma yediniz. Yemekten sonra da bir ağırlık çöktü ve uykunuz geldi. Suçlu yediğiniz karbonhidrat mı yoksa yağ mı? Bir başka deyimle suçlu pizzadaki beyaz un, dondurmadaki şeker mi yoksa pizzadaki ve dondurmadaki yağ mı? Beyaz un ve şeker uzak durmamız gereken kötü karbonhidratlardır ancak suçluyu doğru tespit etmek açısından söyleyeyim bu menüde uykunuzu getiren besin maddesi un ve şeker değil pizza ve dondurmadaki YAĞDIR. 
Avusturya Adelaide Üniversitesi doktorları 35-80 yaşları arasındaki 800 erkeğe değişik besin grupları vererek hangi besinin uyku halinden sorumlu olduğunu araştırdılar ve YAĞLI YİYENLERDE uykulu olma halinin % 78 daha fazla olduğunu gördüler. En çok yağlı yiyen gruptaki insanların % 46'sı sadece öğlen yemeği sonrası değil gün içinde devamlı uyku hali hissettiklerini söylediler. Bu çalışmada karbonhidrat veya protein alımı ile uykulu olma hali arasında bir ilişki bulunamadı. Çalışmanın bir başka sonucu daha var: gün içinde fazla yağlı beslenenlerde gece uykuda sleep apne sendromu gelişme ihtimali daha yüksek bulunuyor. 
Dostlarım, ihtiyacınız olan “yağ” besinlerin kendi yapısında zaten vardır. 100 gram bulgurda 200 mg yağ vardır. Bulgur pilavı yaparken tencereye hiç yağ koymasanız da bir porsiyondan aldığınız 83 kalorinin 2 kalorisi bulgurun içindeki yağdan gelir. Sadece tahıllarda değil tüm yeşillikler yağ içerir. 100 gram ıspanak yediğinizde 66 mg’ı omega-3 yağı olmak üzere gene 200 mg yağ alırsınız. Dışarıdan yemeklere kattığınız yağın, ister zeytinyağı, ister tereyağı fark etmez, lezzet dışında size hiçbir katkısı yoktur. Bu nedenle yemeklerinizi mümkün olduğu kadar az yağlı yapın, dondurma başta olmak üzere tüm süt ürünlerinin ve hayvansal gıdaların fazla miktarda yağ içerdiğini unutmayın. 
(1)Yingting Cao, Ph.D. candidate, population research and outcome studies, University of Adelaide, Adelaide, Australia; Jim White, R.D.N., spokesperson, Academy of Nutrition and Dietetics, Chicago; April 8, 2016, Nutrients, online
18 Mayıs 2016 Çarşamba / 5732 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895