Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Saç dökülmesi, tıbbın çaresiz kaldığı ve çoğunlukla doktorların nedenini bulamadığı sağlık sorunlarından biridir. Stres ve hormonal değişiklikler başta olmak üzere pek çok faktör saç dökülmesine neden olabilir. Genetik yapı çok önemlidir, annenizin veya halanızın saçları sizin yaşınızda ince, kolay kırılıyor ve kolay dökülüyorsa aynı sorun siz de de olabilir. Saç dökülmeleri genellikle dönemsel olur ve zaman içinde kendiliğinden azalır. (Hasta o dönemde hangi tedavi uyguluyorsa iyileşmeyi ona bağlar.)  
Vegan beslenmeye  geçen  kişiler  yanlış bilgilenme (ve yakınlarının tesiriyle) olumsuz sağlık değişiklikleri beklentisine girerler. Saç dökülmesi, halsizlik, yorgunluk, unutkanlık bu beklentilerin başında gelir.  Daha önce hiç yapmadıkları halde tarağın üstündeki saç tellerini saymaya, ikide bir kendi kendilerine  “Acaba yorgun muyum?” diye sormaya başlarlar. Bana mesaj atıp “Bir aydır vegan besleniyorum unutkanlık başladı, ne yapayım?” şeklinde soranlar oluyor. Bu vesile ile tekrar edeyim vücudumuzda sandığınızdan  zengin vitamin ve mineral deposu vardır, bu yüzden vegan beslenmeye geçildikten sonraki ilk üç ayda oluşan şikâyetlerin beslenmeyle ilişkilendirmek doğru olmaz.
Tekrar  konuya dönecek olursak önce şunu söyleyeyim: “Vegan beslenme saç dökülmesine neden olmaz, aksine pek çok vegan saçlarının eskiye göre daha canlı ve sağlıklı olduğunu söyler, buna karşın vegan olsun veya olmasın “ bilinçsiz - kötü beslenme”  saç dökülmesine neden olabilir.”
Saçlarımızın 3 fazdan oluşan büyüme siklusu vardır ( anagen, catagen ve telogen). Birbirini takip eden bu farzların ikisinde  bazen tutam halinde saç kaybı olur. Sağlıklı bir insan günde 50-250 saç teli kaybeder.
Kullanılan çeşitli ilaçlar, yakın zamanda geçirilen enfeksiyonlar, hastalıklar ve  başta şampuanlar olmak üzere kimyasallar saç dökülmesini hızlandırabilirler. Menopoz döneminde ve herhangi bir ameliyat geçirdikten bir kaç hafta sonra saçlarda dökülme artabilir.
Öneriler:
1-Vegan diyetle veya başka bir diyetle hızlı kilo verdiyseniz bu saç kaybına neden olabilir.  Haftada bir kilogramdan çok vermeyin. 
2-Tiroid bezinin fazla çalışması da az çalışması da saç dökülmesine neden olabilir. Kanda TSH tayini yaptırın limitin dışındaysa doktora gidin.
3-Annemi (kansızlık) ile saç dökülmesi arasında hiçbir ilişki olmadığını gösteren çalışmalar olsa da bu konudaki bilgiler çelişkilidir (1). Demir depolarının boşalması saçları olumsuz etkileyebileceği için kan sayımı ile birlikte “ferritin” ölçümü yaptırılması, düşüklük varsa demir preparatı alınması iyi olur.
4-E vitamini, A Vitamini fazlası ve folik asit yüksekliği saç dökülmesini arttırır bu yüzden saç dökülme sorunu olanların multivitamin kullanmaması uygun olur.
5-Biotin ( Vit H) Eksikliğinin saç dökülmesi yapabileceği gösterilmiştir,  laboratuvar ölçümü yaptırılıp sonuca göre ( Örneğin üç ay süreyle günde 1-2 miligram) biyotin alınabilir.
6-Vegan beslenen birinin “şekersiz ve az yağlı” beslenme uygulaması, yeteri kadar bakliyat ve kabuklu kuruyemiş tüketmesi, gerekli protein, vitamin ve minerallerin alınması açısından önemlidir.
7-Veganların saç dökülmesi olsun veya olmasın haftada 2 kez dilaltı B12 tableti alması gerektiğini bir kez daha hatırlatırım.
8-Saç dökülmesi ile birlikte  saçınızda kızarıklık, aşırı bir kepeklenme, pullanma varsa  dökülme cilt hastalığına bağlı olabilir, mutlaka bir cilt doktoruna görünmekte fayda vardır.
1.    Olsen EA, Reed KB, Cacchio PB, Caudill L. Iron deficiency in female pattern hair loss, chronic telogen effluvium, and control groups. J Am Acad Dermatol. 2010 Dec;63(6):991-9. Epub 2010 Oct 13.
 
11 Ağustos 2016 Perşembe / 6977 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895