Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Ağır bir akşam yemeğinin uykuya dalmayı güçleştirdiğini biliyoruz. Kaliteli bir uyku olmayacağı için sabahleyin de yorgun kalkarsınız. Ağır yemekten kasıt; doymuş yağdan zengin hayvansal protein ağırlıklı yemekler (kırmızı et, tavuk, balık) ve tatlılardır. Kimse tas mercimek çorbası içtikten veya salata yedikten sonra “Aman ne ağır yedim” demez. Grandner ve arkadaşları kadınlar üzerinde yaptıkları bir çalışmada, yenilen yağ miktarıyla uykunun ters orantılı olduğunu gösterdiler. Ne kadar çok yağ o kadar az uyku… (1). Columbia Üniversitesi tarafından yapılan bir başka çalışmada “ne yediğimizin” uyku kalitesini belirleyen önemli etkenlerden biri olduğu gösterildi (2). Araştırmacılar yaş ortalaması 35 olan 26 kişiyi beslenme alışkanlıklarını kayda alarak uyku laboratuvarına alıyorlar ve görüyorlar ki yiyeceklerdeki doymuş yağ ve şeker miktarı arttıkça uyku kalitesi bozuluyor. Tam aksine yiyeceklerdeki lif miktarı arttıkça uyku kalitesi artıyor. Bildiğiniz gibi uykuyu olumlu etkileyen lif (fiber) sadece bitkisel yiyeceklerde, doymuş yağ ise daha çok hayvansal gıdalarda bulunur. 

Belirli bir bitkiyi “şuna iyi geliyor” diye öne çıkarmayı doğru bulmam ancak özellikle uykuya katkısı olan bir kaç besin maddesinden kısaca bahsetmek istiyorum. 
MUZ uykuyu olumlu etkileyen meyvelerin başında gelir. İçeriğindeki magnezyum ve potasyum kasların gevşemesini sağlar, amino asit yapısı serotonin salgısını artırarak uykuya dalmayı kolaylaştırır. 
Sağlıklı ve derin bir uyku için melatonin hormonu şarttır. VİŞNE SUYU doğal melatonin içerir ve uyku üzerinde olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir (3,4). 
Ben çocukken, uykuya dalamayan babamın kalkıp bir parça ekmek yedikten sonra tekrar yattığını hatırlarım o yüzden TAM TAHIL ekmeğin uykuya yardımcı olduğunu öğrenmek benim için sürpriz olmadı. Ekmeğin uyku getirici etkisi zengin lif içeriğinden ileri geliyor. 
Magnezyum eksikliğinin uykusuzluğa neden olabileceğini biliyoruz. KABAK ÇEKİRDEĞİNDE hem magnezyum vardır hem de muz gibi mutluluk hormonu salgılatan tryptophan amino asidi içerir. 
Folik asit yetmezliğinin de uykusuzluk yapabileceği gösterilmiştir. Bu yüzden ISPANAK, SEMİZOTU, KARALAHANA gibi koyu yeşil yapraklı besinler uykuyu olumlu etkiler. 
Dostlarım, yukarıda yazdıklarımdan “bir kabak çekirdeği çitlerseniz horul horul uyursunuz” sonucunu çıkarmayın lütfen. İyi bir uyku için en önemli faktör sinir sistemidir. Huzuru olmayanın uykusu da olmaz. Hele benim gibi memleketimizin Atatürk devrimlerinden ve laiklikten her geçen gün biraz daha uzaklaştığının farkındaysanız bir kilo kabak çekirdeği de yeseniz uykunuz gelmez.

(1) Grandner MA, Kripke DF, Naidoo N, Langer RD, authors. Relationships among dietary nutrients and subjective sleep, objective sleep, and napping in women. Sleep Med. 2010;11:180–4.
(2) St-Onge MP, Roberts A, Shechter A, Choudhury AR. Fiber and saturated fat are associated with sleep arousals and slow wave sleep. J Clin Sleep Med 2016;12(1):19–24.
(3) Wilfred R. Pigeon. Effects of a Tart Cherry Juice Beverage on the Sleep of Older Adults with Insomnia: A Pilot Study. Journal of Medicinal Food. Volume: 13 Issue 3: June 3, 2010 
(4) Howatson, G Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality. European Journal of Nutrition. December 2012, Volume 51, Issue 8, pp 909–916

07 Ekim 2016 Cuma / 4033 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895