Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

           Adı üstünde, kalbin normal ritminin dışında (erken veya geç) ekstra bir atım daha yapmasıdır. Bu hastalar kalplerinin “iki atıp bir durduğundan” veya “düzensiz attığından” şikayet eder, doktor bey “kalbimde sanki bir kuş çırpınıyor” veya “göğüs boşluğumda bir şey yuvarlanıyormuş” gibi hissediyorum derler.  

            Ekstrasistoller, hastayı endişeye sevk etseler de genellikle zararsızdırlar. Masum ekstristollerin neden olduğu bu tür çarpıntılar illa altta yatan önemli bir kalp hastalığı olduğu anlamına gelmezler. Çoğu bir süre sonra kendiliğinden kaybolmakla birlikte aylar, yıllar sonra tekrar ortaya çıkabilirler. Ekstrasistollerle birlikte, göğüste ağrı, sıkıntı hissi, başdönmesi, bayılma, kilo kaybı, iştahsızlık, aşırı terleme, çok su içme gibi başka bir şikayetiniz yoksa veya daha önce teşhis konulmuş kalp damar hastalığınız yoksa hemen panik yapmanıza gerek yok. Sigara ve alkolü kesip, çayı kahveyi azaltarak ve iyi uyumaya dikkat ederek birkaç gün bekleyin, geçmezse doktorunuza gidin. Doktorunuz çarpıntılarınızın önemsiz olduğunu ve kendiliğinden geçeceğini söylediğinde lütfen ikna olun. İnsanların çarpıntıdan ziyade çarpıntıyı gidermek için aldıkları ilaçlar yüzünden öldükleri biliyor musunuz? 1960 lı yıllardan itibaren verilen çarpıntı-aritmi ilaçları sadece ABD’de elli bin kişiyi öldürdü. ABD’ de, geçen son yirmi yılda, bazı çarpıntı ilaçlarının kolayca kullanılmaması için doktor eğitimi ve yoğun kampanyalar yapıldı. Maalesef ülkemizde hala basit ekstrasistoller nedeniyle lüzümsuz yere ilaç tedavisi alan pek çok hasta var. 
Ekstrasistol nedenleri: 

1.Anksiyete-gerginlik sık görülen çarpıntı nedenlerinden biridir. Olağan dışı bir stresiniz veya üzerinizde duygusal veya fiziksel aşırı bir yük varsa çarpıntı ve ekstrasistolleriniz olabilir. Gerginliğe bağlı çarpıntılar stres nedeninin ortadan kalkmasıyla kaybolur.

2.Bazı ilaçlar (mesela antidepresanlar,  hormon ilaçları vb.) ekstrasistole neden olabilirler.

3.Ekstrasistol olduğunda nabzınıza bakarak kalp atışınızı sayın ve düzenli olup olmadığına, ekstrasistolün dakikada kaç kez geldiğine bakın. Bu bilgiler daha sonra teşhis koymak açısından doktorunuzun çok işine yarayacaktır. Bakınız:nabız kontrolü nasıl yapılır?

02 Mart 2008 Pazar / 70039 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895