|
Kalp krizinin haberci belirtileri erkek ve kadınlarda farklı olduğu için kadınlar şikayetlerinin kalplerinden olacağını düşünmüyor.
Bu yüzden dünyada her yıl 8.6 milyon kadının kalbi duruyor
Kalp krizi kadınların üçüncü büyük ölüm nedeni. 30-40 yıl önce kalp krizi tanısı ile acil servise gelen 9 hastadan sadece 1i kadındı. Günümüzde durum değişti; artık damar hastalıkları kadınlarda da oldukça sık görülüyor. Yakınlarda yayınlanan bir çalışma (Circulation, Aralık 2008) kalp krizi ile hastaneye yatırılan kadınlardaki ölüm oranının erkeklere göre 2 misli fazla olduğunu gösterdi: Amerikada kalp krizi tanısıyla acilen hastaneye kaldırılan 78 bin hasta içinde erkeklerin yüzde 5.5i, kadınların ise yüzde 10.2si öldü. Dünyada her yıl 8.6 milyon kadın kalp hastalığından yaşamını yitiriyor.
Doktorlar aradaki farkı kadınların yeteri kadar süratli ve etkin bir tedavi almamasına bağlıyor. Kadınlar için tehlike acil servisten sonra da devam ediyor, kalp krizi geçiren kadınların 1 yıl içinde ölüm oranı yüzde 42 iken erkeklerde yüzde 24.
Kadın kalbi ile erkek kalbi birbirinden oldukça farklıdır. Yalnız duygusal tepkilerimiz değil damar yapısı ve hastalıklar açısından da farklılıklarımız var.
Kadınların yüzde 71inde kalp krizinin haberci belirtileri görülüyor ama erkeklerde göğüste yanma veya baskı şekilde görülen ağrı kadınlarda daha çok nefes darlığı şeklinde ortaya çıkıyor. Damarında sorun olan kadınların yorgunluk, uyku zorluğu ve halsizlik gibi tipik olmayan şikayetleri oluyor.
KALP KRiZi BELiRTiLERi
KADINLARDA
* Ani nefes darlığı, sıkıntı hissi
* Aşırı halsizlik, baş dönmesi hatta bayılma
* Göğüste künt bir rahatsızlık hissi
* Çene veya boyun ağrısı
* Karında şişkinlik, bulantı, kusma
ERKEKLERDE
* Göğüs ortasında baskı, yanma
* Nefes darlığı
* Kürek kemikleri arasında ağrı
* Çenede ağrı
* Aşırı terleme
Doktor da ayrımcılık yapıyor, hastalar da
İŞ yerinde, evde ayrımcılık olur da hastalıkta olmaz mı? Araştırmalar kalp damarlarında sorun olan kadınların ayrımcılığa uğradıklarını gösteriyor. Bence bu ayrımcılık 2 şekilde oluyor. Birincisi biz doktorların bilerek veya bilmeyerek yaptığı ayırımcılık... Örneğin erkek hasta sol kolunda uyuşma, göğüste sıkıntı gibi tipik şikayetlerle acil servise başvurduğunda hepimizin aklına kalp krizi geliyor ama aynı şikayetleri bir kadın söylerse Kocasına naz yapan sinirleri bozulmuş kadın muamelesi yapıyoruz. Nitekim bu konuda yapılan bir çalışmada kalp krizi ile hastaneye gelen kadınlara erkeklere kıyasla 13 dakika daha geç müdahale edildiği görülmüştür. Yalnız hastanede yapılan işlemler açısından değil, kadın hastalar, hastaneye nakledilirken ortalama 20 dakika daha geç getiriliyorlar. İşin enteresan tarafı bu ayrımcılığı yalnız erkekler değil, kadınların kendisi tarafından da yapılması... Kadınlar, şikayetlerinin kalplerinden olacağını düşünmüyorlar. Yapılan bir çalışma, kalp şikayetleri olan kadınların sadece yüzde 35inin aklına kalp geldiğini, geri kalan 3te 2sinin başka hastalıklardan şüphelendiklerini göstermiştir. Tüm bu nedenlere bağlı olarak kadınlar gereken tedaviyi erkeklere kıyasla daha geç alıyorlar. Örneğin kalp krizi geçiren kadınlara erken aspirin verilme oranı erkeklere göre yüzde 14, betabloker verilme oranı yüzde 10 daha az.
Doğum kontrol hapı kullanıyorsan sakın sigara içme!
l TRİGLİSERİD yüksekliği kadınlarda daha tehlikelidir. Bu yüzden kadınların trigliseridlerini düşürmek için daha dikkatli bir diyet yapmaları gerekir. Hormon tedavisi (estrogen) trigliserid seviyesinin artmasına neden olur.
l HDL kolesterolü düşüklüğünü her 2 cinste de sevmeyiz ama kadınlarda daha önemlidir. Bir diğer deyimle koruyucu kolesterolleri (HDL) düşük olan kadınların ileride kalp krizi geçirme riskleri erkeklere göre daha yüksektir.
l HEM doğum kontrol hapı alıp hem de sigara içen kadınlarda kalp krizi geçirme riski 20-30 kat artıyor. Hem sigara içip hem doğum kontrol hapı kullandığı için çok genç yaşta (25 yaşında) kalp krizi geçiren vakalar bildirilmiştir. Günümüzde kullanılan doğum kontrol haplarının estrogen içeriği çok azaltılmış (20-35 ug etinil östradiol) olmasına rağmen bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumu ve kalp hastalığı riski 2-3 kat artmaktadır. Bu yüzden 35 yaşın üzerinde sigara içen kadınların doğum kontrol hapı almalarına kesinlikle karşıyız.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |