|
İdrar kaçırma (inkontinans) daha çok kadınlarda görülen bir şikayettir. Nerdeyse her üç kadından birinde az da olsa görülür. Hele anne veya teyze gibi yakın akrabalarda varsa görülme ihtimali daha da artar. 70 yaşının üzerindeki her beş kadından birisi her gün idrar kaçırmasından şikayet eder. İki şekilde olur.
İdrar kaçırmanın esas nedeni idrar torbasının altında idrarımızı tutmamızı sağlayan pelvik kasların ve üriner sfinkterin zayıflamasıdır. Doğumlarda zorlanma, bu bölgenin yaralanmaları, prostat operasyonu sırasında oluşan zedelenmeler, bazı ilaçlar idrar kaçırmasına neden olabilir. Öneriler:
Bu önlemlere rağmen idrar kaçırmaya devam ediyorsanız bir ürojinekolojiste müracaat etmenizi öneririm. Ürojinekolojistler ilk elde bazı testler yaparak durumu değerlendirecek ve sonra muhtemelen ilaç tedavisine başlayacaklardır. (Maalesef mevcut ilaçların fazla bir yararı olmadığını söylemeliyim.) Kegel egzersizleri denilen egzersizlerle idrarı kontrol eden kasların çalıştırılması ve kuvvetlendirilmesi denenebilir. Bazı doktorlar bir proğram çerçevesinde idrar torbanıza eğitim verebilirler. Doktorunuz ilaç tedavisi uygulamaya karar verirse aşağıdaki ilaç gruplarından birisini tercih edecektir: · Oxybutynin (üropan, ditropan) · Tolterodin (detrusitol, detrol) · İmipramin (tofranil) · Probanthelin (bantinova) · Trospium chlorid (spazmex) · Ephedrine (efedrin, asthmadol) · Pseudoefedrin (sudafed) · Duloxetin
Yukardaki ilaçların idrar kaçırmada etkili olduğunu gösteren ciddi çalışmaların sayısı çok azdır. Aksine ilaçların ağız kuruluğu, çarpıntı gibi ciddi yan tesirlere de neden olabildiklerini görüyoruz. Bu nedenle doktorunuz ilaç verdiğinde dikkatli olun. Fayda görmemeniz halinde doktorunuzu uyarın. OPERASYON İlaç tedavisinin iş görmemesi halinde son çare olarak operasyon denenebilir. Yaklaşık bir saatlik küçük bir operasyonla (% 80 ihtimalle) bu sorundan tamamen kurtulabilirsiniz. Ameliyat karın açılarak ya da vajinal yoldan yapılabilir.
Ne yapayım? İdrar kaçırma şikayetiniz varsa yukarda size saydığım önerilerle şikeyitlerinizi azaltmaya çalışın. Geçmemesi halinde bir ürojinekolojiste veya ürologa görünün. Dikkat edin! Operasyondan önce diğer tüm yolları denediğinizden emin olun. Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |