Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

  1- Öncelikle dişlerinizde ve diş etinizde  bir sorun olmadığından emin olun. Dişçi fobisi olduğu için ağzında 5 çürük dişle dolaşıp “Doktor bey bu koku nereden geliyor anlayamadım?” diyen hastalarım olduğu için bir daha tekrar etmeyi uygun görüyorum, önce dişçinize gideceksiniz...
Dişçinizin dişlerinizde bir sorun bulmamasına rağmen ağız kokunuzun nedeni dişleriniz olabilir. Şöyle ki bazı insanların diş aralıkları yiyecek birikimine müsaittir. Bu nedenle ağız kokusu olanların dişlerini günde iki kez düzenli ve dikkatli bir şekilde fırçalamaları gerekir. Dişlerinizi fırçalarken ağız tavanını ve dilinizin üzerini de fırçalayın, özellikle dilin arka kısmının temizlenmesi önemlidir. İki ay süreyle diş ipi kullanıp diş aralıklarınızı temizleyerek kokunun azalıp azalmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederim.

     2- Mide ve duodenum’daki ülserler ve gastrit ağız kokusunun bir diğer nedenidir. Eğer ağız kokusu şikayeti ile birlikte mide şikayetleriniz de varsa Helicobacter Pylori mikrobunun yaptığı ülserlere bağlı olabilir, dışkı testiniz sonucu gösterecektir. (Bakınız: Mideme yanma var, ne yapayım?)

     3- Bademcik taşları, kronik tonsillit, bronşit, bronşektazi gibi kulak burun boğaz ve akciğer hastalıkları koku sebebi olabilirler. Dişçi size dişlerinizde bir sorun olmadığını söylediyse ve midenizden de hiçbir şikayetiniz yoksa bir kulak burun boğaz uzmanına görünün. Bazı insanların bademciklerinin içinde derin yarıklar ve bu yarıkların içine gizlenmiş çok kötü kokana küçük beyaz taşlar olur. Bu taşlar bazen kendiliğinden giderse de bazen uzun süre kalıp koku yapabilirler. Bir ışık kaynağıyla boğazınıza bakıp kendiniz de taşları görebilirsiniz. Doktorunuz taşları çıkardığında koku kendiliğinden kaybolur. 

     4- Sigara içenler, koku alma duyuları zayıfladığından veya her türlü koku zaten sigaranın kötü kokusu tarafından bastırıldığından ağız kokusundan pek şikayet etmezler. Onların yerine eşleri ve arkadaşları şikayet eder. Sigarayı Bırakın.

     4-Şeker hastalığı, karaciğer hastalığı ve böbrek hastalığı da ağız kokusu yapabilir. Hemen paniklemeyin, bu hastalıkların ağız kokusundan önce sizin fark edeceğiniz pek çok bulgusu vardır ve genellikle ağız kokusu ilk ve tek şikayet olmaz...

     5-Yukarıdaki dört şık sizde yoksa, endoskopi yaptırıp, ışıklı boru ile yemek borunuza ve midenize baktırıp fıtık ve divertikül araştırması yaptırmanız gerekebilir.Zenker divertikülü dediğimiz hastalıkta yemek borusu içinde içine yemeklerin kaçtığı bir cep oluşur. 50 yaşından sonra daha sık görülür.

     6-Halitophobia, gerçekte ağız kokusu olmadığı halde ağız kokusu varmış gibi endişe etmek ve psikolojik olarak takıntı yapmak halidir.

     7-İtiraf ediyorum bazı hastalarımızda ağız kokusuna neden olabilecek hiçbir sebep bulamıyoruz. Benim, biraz perfeksiyonist, titiz, hassas yapılı, olur olmaz her şeyi dert eden karakterlerde ağız kokusu şikayetinin sık görüldüğü şeklinde bir gözlemim var. Bu kişilerde, gergin yapılarına bağlı olarak tükürük salgısının azalmasının kokudan sorumlu olabileceğini düşünüyorum.(Sinirlenince veya heyecanlanınca ağzımızın kuruması gibi).
   8-Gizli şeker hastalığı ağız kokusuna neden olabilir, açlık kan şekeriniz 110 mg/dl üzerinde ise şeker diyeti yaparak kokunun azalıp azalmadığını kontrol edin.

     9- Son olarak ülkemizdeki bir diğer sık görülen ağız kokusu nedeni olarak “açlıktan” bahsetmeden geçemeyeceğim. Hani, “Açlıktan nefesi kokuyor.. “deriz ya!

 

      Unutmayın... Sebebi bulunsun veya bulunmasın, ağız kokusundan daha kötü olan şey insanların bunu dert edip (çoğunlukla da abartıp) hayatı kendilerine zindan etmeleridir. Ağzının koktuğu düşüncesiyle devamlı eliyle ağzını kapatarak konuşma gibi bir alışkanlık oluşturan, bu endişeyle sosyal yaşamlarında kendilerini yalnızlığa sürükleyen  hastalarım oldu. İşte bunu sakın yapmayın.. Gençler bilmeli ki; güler yüz ve tatlı dil, fiziksel pek çok kusuru olduğu gibi bunu da kolaylıkla örter.. Babannem gibi her gün üç diş sarımsak yeme huyunuz yoksa yanınızda taşıyacağınız birkaç karanfil tanesi, naneli ciklet veya aromalı sakız pek ala işinizi görür...

19 Nisan 2008 Cumartesi / 27041 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895