Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

1.Grip hastalığını yapan şey “virüs” dediğimiz, antibiyotiklerin etki etmediği         küçük canlılardır. Bu yüzden grip hastalığının özel bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler   kesinlikle işe yaramaz aksine mevcut bakteri florasını bozdukları için yeni enfeksiyonlara        kapı açarak zararlı olurlar. Grip sırasında antibiyotik alan kişilerin hastalıkları daha da uzar,      tam bitecek gibi iken burun akıntısı ve ökrürük yeniden başlar.

2.İstrihat çok önemli.

Virüsleri aldığınız anda, daha sizin haberiniz bile olmadan vücudunuzda ki onlarca (belki yüzlerce, binlerce) savunma mekanizması çalışmaya başlar. Vücudunuzun bu aşamada sizden istediği tek şey istirahat ederek onun bu çabasına yardımcı olmanız. Bedeniniz bu uyarıyı vermek için sizi halsizleştirip kaslarınızı ağrıtarak bir şekilde yatmanızı dinlenmenizi sağlamaya çalışıyor.

3.Ateş düşürücü ve ağrı giderici almamaya çalışın.

Ateşinizin çıkmasının bile bir sebebi var; kanınızda bulunan lökosit dediğimiz savunma hücreleri ateşiniz yükselince virüsleri daha iyi yakalıyorlar. Bu aşamada aldığınız ateş düşürücü ve ağrı gidericilerin, geçici bir süre kendinizi iyi hissetmeniz dışında hastalığınızı iyi edici hiçbir rolü olmadığını bilin. Midenize verdiği zararı ise hemen hissedebilirsiniz. Benim tavsiyem eğer küçük bir çocuk değilseniz ateşiniz 39 dereceyi geçmedikçe ateş düşürücü almayın.

3.Bol sıvı alın.

Boğazınızdaki kuruluk size bol sıvı almanız gerektiğini hatırlatsın. Ihlamur için, nane, limon, elma kabuğu kaynatın. Bakliyatlı sebze çorbası ile enerjinizi artırın.  Üşüyünce örtünün, ateş basınca soyunun, terleyin. Hasta olmanın da keyifli bir yanı var onu bulmaya, yatağın keyfini çıkarmaya çalışın, fırsat bu fırsat dinlenin.

4.Sigarayı bırakın.

Eğer sigara içmiyorsanız dördüncü gün kendinizi daha iyi hissedecek, vücudunuzun hastalığı yenmeye başladığını fark edeceksiniz. Sigara içiyorsanız kötü, birkaç gün daha yatakta kalmak zorunda kalabilirsiniz.

5.Vitaminin hiçbir faydası yok.

Yıllardır C vitamininin soğuk algınlığına karşı birebir olduğunu söyledik durduk. Halen, özellikle kış günleri gribe karşı kendini korumak için her gün bir adet C vitamini yutan pek çok insan vardır. Avustralyalı Halk Sağlığı Profesörü Bob Douglas bu konuda yapılmış 60 çalışmayı incelemeye aldı ve şu sonuca ulaştı “Soğuk algınlığına yakalanma oranı açısından düzenli C vitamini yutanlarla yutmayanlar arasında hiçbir fark yok”. Dahası, “Women’s Health Study” adı verilen bir diğer geniş kapsamlı araştırmada C vitamininin şeker hastalarında damar sertliğini artırdığı gösterildi.

Araştırmalar grip sırasında alınan C vitamini tabletlerinin de bir işe yaramadığını gösteriyor. (Buna karşılık hastaların illa bir şey yutma isteklerine karşı koyamayıp vitamin yazdığımız oluyor.)

6.Burunda aşırı bir tıkanıklık varsa, bu tıkanıklık gece uyumanızı engelliyorsa bir iki gecelik eczanelerde satılan deniz suyu preparatlarından kullanabilirsiniz. Sakın Otrivin ve benzeri burun açıcılarından kullanmayın. Bunların alışkanlık yapma etkisi vardır. (Her gece iki saatte bir uyanıp burnuna ilaç sıkan hastalarım var.)

 

Dikkat! Aşağıdaki durumlarda doktora gitmenizde fayda var.

  1. Normal bir grip hastalığının bir hafta içinde geçmesi veya en azından iyileşmeye doğru gitmesi gerekir. Bir hafta sonundahala çok kötüyüm diyorsanız doktora gidin.
  2. Grip sırasında burun akıntısı olması, hatta bazen akıntının sarı yeşil renkte olması bile mümkündür. On gün sonra hala koyu ve renkli bir ifrazat varsa, hastalık sinüzite çevirmiş olabilir, doktorunuz bakteriyel enfeksiyon eklenip eklenmediğini araştıracaktır.
  3. Sırt ağrısı pek önemli bir bulgu değildir, özellikle gripin ilk günlerinde çok sık görülür. On gün sonra artan bir sırt ağrısı ile birlikte devam eden öksürük varsa doktora gidin.
30 Mart 2008 Pazar / 25694 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895