Alışmaya çalışın...
Gerçek şu ki dünyada kulak çınlamasını geçiren hiçbir ilaç yok.
Kulak Burun Boğaz uzmanı meslektaşlarımız çınlama şikayeti ile kendilerine müracaat eden hastalara uyguladıkları standart bazı testler vardır. İşitme kaybı olup olmadığını ölçer(çınlamayla birlikte işitme kaybı olma şansı yüksektir), su fışkırtma, basınç testi vb. testler yaparlar. Sonuçta şu üç ilaçtan birisi verilir: “Betaserc, Vasoserc, Vastarel” Bu ilaçların çınlamaya iyi geldiğine dair sağlam bilimsel kanıt yoktur. Buna karşılık bazı kulak çınlamalarının ilaç kullansanızda kullanmasınız da kendiliğinden azalabileceğini hatta geçebileceğini söyleyebilirim.
Bazı antidepresan ilaçların kulak çınlamasını en azından azalttığı-çekilebilir hale getirdiği gösterilmiştir. (Benim de antidepresan ilaçlarla çınlaması azalan birkaç hastam oldu. Hastada örenğin ağlama, iç sıkıntısı, uykusuzluk gibi önemli depresyon bulgularının bir veya birkaçı da birlikte varsa denenebileceğini düşünüyorum. )
Kulak çınlamasında tıp bilminin aciz kalmasının en büyük sebebi henüz çınlamanın neden kaynaklandığının bulunamamış olmasıdır. Gürültülü ortamlarda uzun süre çalışan veya patlama vb. olaylar gibi şiddetli ses dalgalarına maruz kalan (örneğin askerler, disjokey’ler) kişilerde çınlama daha çok görülür.
Mekanizma tam olarak bilinmemekle birlikte yoğun stres’e maruz kalmak da kulak çınlamasına neden olabilir. Kanser hastalarına uygulanan kemoterapi, baş ve boyuna gelen darbeler ve multipl scrlerozis hastalığının da kulak çınlaması yapabildiği gösterilmiştir.
Beynin MR ile fonksiyonel olarak incelenebilmesi sayesinde Tinnutus’un asıl nedeninin bulunması konusunda yeni ilerlemeler elde edildi. Southern İllinois üniversitesinden Dr. Thomas Brozoski çınlama sorununun kulaktan ziyade beyinde olduğunu söylüyor. İşitmesi tamamen kaybolmuş kişilerde bile kulak çınlaması görülebiliyor. Dr. Brozoski, beynin kanal ararken parazit sesleri alan radyo gibi ses çıkardığını ve bunun çınlamaya neden olduğunu iddia ediyor. Kulak sinirleri tamamen kesilen bazı insanlarda çınlamanın devam etmesi (en azından bazı vakalarda) sorunun kulakta değil de beyinde olabileceğini düşündürüyor.
Ne yapalım?
-
Kulak çınlamanız sizi çok rahatsız ediyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına görünün, çok nadiren dış kulak yoluna ait buşonlar çınlama nedeni olabilir.
-
Asprin kullanıyorsanız kesin.
-
Çok aşırı sesli ve gürültülü ortamlardan uzak durun.
-
Kan basıncınızın normal olduğundan emin olun, yüksekse tedavi olun.
-
Tuz alımını azaltın.
-
Sigara, kahve, kola gibi alışkanlıkları bırakın.
-
Gerginlikten kurtulmaya bakın.
-
En başta yazdığım gibi ALIŞMAYA çalışmak çok önemlidir. Kurtulmaya çalıştıkça çınlama sizi daha rahatsız eder.
-
Aşırı yorgunlukların çınlamayı artırdığı gösterilmiştir.
-
Buna karşılık rahat bir ortamda spor yapmak iyi gelir.
-
Çınlama yalnız kaldığınızda ve sessizlikte, özellikle yatağa girince artar bu yüzden fan sesi, radyo sesi, müzik gibi bir başka sesle çınlamayı maskeleyebilirsiniz.
-
Çınlamaya alışamıyorsanız ve beş bin doları gözden çıkardıysanız Amerika ve Avrupa’da Neuromonics Inc, of Bethlehem firması tarafından satışa sunulan cihazı deneyebilirsiniz. Günde iki saat süreyle altı ay kullanmanız halinde çınlamanın şiddetinde çok belirgin azalma olduğu söyleniyor. Cihaz hakkında kulak burun boğaz uzmanınınıza danışabilir veya internetten araştırma yapabilirsiniz.
-
Amerikada gazete ve televizyonlarda reklamı yapılan Quietus adında bir ilaç var. Homeopathic bir ilaç. Bir şişede 60 tablet var ve her şişesi 100 dolar. Sabah akşam bir tane alınıyor ve dört haftada çınlama şikayetini giderdiği iddia ediliyor. Dikkat! Gene Amerikadaki kulak çınlaması merkezlerindeki doktorlar bu ilacın bir işe yaradığına inanmadıklarını söylüyorlar. Eğer çok çaresiz kaldıysanız ve her yolu denemek istiyorsanız bir seçenek olabilir.
-
Ginko Bilobanın kulak çınlamasına iyi geldiğine dair yayınlar var. 1986 yılında Fransızların yaptığı bir çalışmada 103 hasta 70 gün süreyle Ginko alıyor ve yüzde ellisi ilaçtan faydalandıklarını söylüyorlar. İngilterede yapılan 1100 kişinin katıldığı bir başka Ginko çalışmasında ise ilacın hiçbir işe yaramadığı sonucu çıkıyor. Ginko nispeten ucuz ve denemesi kolay bir seçenek. Eğer alacaksanız 240 mg. Ginkoyu günde iki kez almanız tavsiye ediliyor.
07 Nisan 2008 Pazartesi / 91648 Kişi Okudu
|