Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Ne yapacağınız hayvanı 10 gün boyunca takip eteme imkanınız olup olmamasına göre değişir.

A-HAYVANI TAKİBE ALMA İMKANI VARSA

  1. Isırılan yeri bol sabunlu suyla iyice yıkayın. Bu basit uygulamanın basit yüzeyel yaralarla kuduz bulaşma riskini %90 orarında azalttığı gösterilmiştir.
  2. Kuduz virüsü kedi köpek gibi hayvanların önce sinir sistemlerine sonra tükrük bezlerine yerleşir. İnsana geçiş salyadaki virüsler yoluyla olur. Köpeğin salyasında virüs görülmesinden 10 gün sonra hayvan kudurarak ölür. Bu yüzden sizi ısıran köpek sahipli bir hayvan ise veya kendi hayvanınız ise en az on gün boyunca gözlemleyecek şekilde önlem alın, yani hayvanın kaçmasına veya kaybolmasına engel olun.
  3. Eğer sokağınızda yaşayan ama başıboş, sahipsiz bir hayvan ise ise ve mümkünse yakalayıp uygun bir yerde takibe alın.
  4. Bu süre içinde aşı olmanıza gerek yoktur. Hayvanın ölmemesi için dua ederek sabırla bekleyin. 
  5. Eğer şehir içinde, bilinen bir köpek tarafından değilde örneğin Şile’de veya Belgrat ormanları gibi hayvanlarır sürüler halinde dolaştıkları bir bölgede ısırıldı iseniz hayvanı yakalamaya çalışın. İl tarım müdürlüğüne ve sağlık müdürlüğüne haber vermeniz yararlı olur. İlgili veterinerin muayenesi ve önerisi ile hayvanın öldürülüp laboratuar incelenmesine tabi tutulması gerekebilir. 
  6. Takibe aldığınız hayvanın bu süre içinde hastalık belirtileri göstermesi veya ölmesi halinde hemen immünglobulin ve aşı uygulamasına başlamak gerekir. Hastalık belirtilerinden kastım şudur: Hayvanın iştahı azalır buna karşın su içme isteğinde belirgin bir artış görülür. Sık sık idrar yapar, yara yerini kaşır. Gözlerde irileşme ve kızarıklık olur, loş yerlere saklanmayı sever. Kediler dolap ve kanepe altlarına saklanır. Bilinç giderek kaybolur ve hırçınlaşır. Bu belirtilerin görülmesi halinde İl tarım müdürlüğü ve İl sağlık müdürlüğüne haber vermek, ve hasta hayvanın veteriner kontrülüne alınmasını sağlamak gerekir.  

       B-HAYVAN KAÇTI İSE VEYA GÖZLEME-TAKİP İMKANI YOKSA

  1. Isırılan yeri bol sabunlu suyla iyice yıkayın.
  2. Yara içine ve etrafına hesaplanan dozda “kuduz immün globulini” yada “kuduz serumu” (serumun enjekte edilebilen en fazla miktarı, hatta mümkünse tümü) enjekte edilmelidir. Eğer ısırık çok büyükse ve yaraya dikiş atmak zorunlu ise yara dudakları etrafına mutlaka kuduz serumu ve immun globulini uygulanarak dikiş atılmalıdır.
  3. Temas sonrası yara bakımı ve kuduz serumu uygulamasından sonra aşılamaya geçilmelidir. Aşılamada mutlaka bağışıklama gücü yüksek, uygulaması kolay ve en önemlisi nörolojik yan etkileri olmayan hücre kültürü aşıları kullanılmalıdır.
  4. Kuduz aşısı 0., 3., 7., 14., ve 28 günlerde 5 doz olmak üzere kas içine yapılır. Aşılama şemasına uygun olarak yapılan aşılama ile % 100 oranında başarı sağlanmaktadır. Aşı yerinde kızarıklık, şişlik, ateş gibi yan tesirler görülebilir.
13 Mayıs 2008 Salı / 37966 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895