|
Özellikle aile büyüklerinde Alzheimer olanlar “Doktor bey ödüm kopuyor, acaba bende de olur mu?” diye sorarlar. Genetik bilimindeki hızlı ilerlemeye bakılırsa 5-10 yıl içinde kimin Alzheimer olacağını, kimin olmayacağını söyleyebileceğiz ancak şu anki bilgilerimizle bunu tam olarak bilmek mümkün değil..
2-Temmuz 2013'de Washington’da toplanan “Uluslararası beslenme ve beyin konferansı” nda bugüne kadar yapılan çalışmalar gözden geçirilerek “Doymuş yağ ve trans yağ içiren gıdaların Alzheimer Hastalığı’nı tetiklediği” sonucuna ulaşıldı. Bildiri sahiplerinden Dr. Neal Barnard, beslenmeye dikkat ederek önümüzdeki 35 yılda ortaya çıkacak 100 milyon Alzheimer hastasını kurtarabileceğimizi söylüyor. Konferansın dayandığı çalışmalardan birisi olan Chicago sağlık ve yaşlanma projesi’nde, günde 25 gram doymuş yağ tüketenlere (et, tavuk, yoğurt, peynir, tereyağı vb. hayvansal gıdalar) bu miktarın yarısı kadar yani günde 12.5 gram ve daha az doymuş yağ tüketenler kıyaslandığında, Alzheimer’in çok yağ tüketenlerde 2-3 misli daha fazla görüldüğü gösterilmiştir. Yiyeceklerdeki doymuş yağ ve kolesterolün beyindeki B-amiloid plaklarını tetiklediği düşünülüyor. Yağlı yiyecekler aynı zamanda şeker ve şişmanlığa neden oluyor, her iki hastalığında Alzheimer için risk faktörü olduğunu zaten biliyoruz. ABD’de yapılan bir başka çalışmada orta yaşlarda kolesterolü 250 mg/dl üzerinde olanlarla 200 mg/dl altında olanlar kıyaslandığında 30 yıl sonra Alzheimer riskinin % 50 arttığı gösterilmiştir.
Alzheimer olmamanız için önerilen –aşağıda maddeler halinde verdiğim- beslenmenin temel prensipleri yıllardır sizlere kalp-damar hastası olmamanız için önerdiğim beslenme şekline çok benziyor: daha çok sebze meyve, daha az hayvansal gıda ve yağ... İlaveten her gün yapılan düzenli egzersizin
Yemeklerinizi katı yağ, tereyağı, mısırözü, ayçiçeği yağı ve margarinle yapmayın. Zeytinyağını abartmayın. Cips, bisküvi, hazır börekler, poğaçalardan uzak durun. Marketten paketlenmiş olarak aldığınız tadı hoşunuza giden unlu yiyeceklerin çoğunda trans yağ olduğunu unutmayın.
3-Tercih edilecek yiyecek grubunuz: sebze, meyve, baklagiller, mercimek, nohut, fasülye, kepekli buğday, kepekli pirinç grubu olmalıdır.
4-Her gün yarım avuç dolusu badem, fındık, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği yiyerek E vitamini ihtiyacının karşılanması tavsiye ediliyor.
5-Multivitamin almayın. Bir doktor önerisiyle multivitamin alıyorsanız kapsüllerin içinde demir ve bakır olmamasına özellikle dikkat edin.
6-Yiyeceklerinizdeki alüminyum miktarına dikkat edin. Alüminyum’un beyindeki şeker metabolizmasını etkileyerek Alzheimer’i tetiklediği düşünülüyor. Günümüzde çok kullanılmasa da tencerelerden, alaşımında alüminyum olan saklama kaplarından, alüminyum folyo içinde pişirilen yiyeceklerden, sodyum alüminyum fosfat katkısı içiren yiyeceklerden uzak durun. Kurabiye benzeri ürünlerde alüminyum içiren kabartma tozlarını kullanmayın.
7-Mide şikâyetleri için leblebi gibi antiacid çiğneyenler bu tabletlerin çoğunun alüminyum içerdiğini unutmasınlar.
8-Yaban mersini (veya ceviz) yiyerek beyninizi güçlendirebilirsiniz. Boston’da yapılan bir çalışmada yabanmersini yemişi yiyen hayvanlarda mucize denilebilecek sonuçlar elde edilmiş. Genetik yapıları değiştirilerek Alzheimer hastalığı geliştirilmiş hayvanlar, yaban mersini diyetine alındıklarında hafıza sorunları düzelmiş. Araştırmacılar alfa-linoleik asit içeren cevizinde aynı sonucu verebileceğini söylüyorlar.
9-Kilo almayın. Journal Neurology dergisinde yayınlanan 6 bin 500 kişilik bir çalışmaya göre göbekli kişilerde Alzheimer gelişme riski 3.6 misli daha fazla. Araştırmacılar kilonun şeker seviyesinde artış yaparak hafıza fonksiyonunu bozduğunu düşünüyorlar. Bu yüzden ailenizde Alzheimer hastalığı varsa normal kiloda kalmaya dikkat edin. 10-Tansiyonunuz yüksekse tedaviyle kontrole girdiğinden emin olun... 11-Şeker ve tatlıdan uzak durun. 12-Denizlerdeki bakır ve cıva kirliliğinin Alzheimer’in oluşumunda önemli rolü olduğunu gösterildi. Bu yüzden haftada iki porsiyondan fazla balık yemeyin. 13- Grip aşısı olmayın. 14- Erken emekli olmayın. 15- Dişlerinizdeki eski tip dolgu-amalgamları değiştirtin. 16- Zihninizi devamlı aktif tutacak işler yapın. örneğin; bulmaca çözün, kitap okuyun, anılarınızı yazın, gazeteleri takip edin, İnternete girin. Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmada kitap okumanın hafıza gerileme oranını % 32 oranında azalttığı gösterilmiştir. Okumak televizyon izlemekten çok daha fazla bir beyin çalışması gerektiriyor ve yeni bilgileri aktif bir şekilde işleyen beyin daha geç yaşlanıyor. 17-Hastam emekli Rıza bey gibi durmadan dilekçe yazın ve ısrarla sonucunu takip edin. Mesela sokağa çöp atıyor veya gürültü yapıyor diye karşı komşunuzu belediyeye şikayet edin. Şikayet edecek kimseyi bulamıyorsanız belediyeyi vilayete, valiyi başbakana şikayet edin. Tembel tembel televizyon karşısında uyuklamayın. 18-Ailenizle ve torunlarınızla birlikte olmaya çalışın. Sakın 40’ından sonra azıp, paraları tüketince de yalnız başına kukumav kuşu gibi düşünenlerden olmayın. 19-Ürik asit yüksekliği erken bunamaya neden olabiliyor. Bu yüzden orta yaştan itibaren ürik asid seviyenizin normal sınırlar içinde olmasına dikkat edin. NOT:Bu makale 28.07.2013 tarihinde yeni bilgilerin ışığında gözden geçirilmiştir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |