|
CT ANJİYOGRAF CİHAZI-Tomografi cihazları gibi tüp şeklinde olmadığından girmesi kolaydır. Halinden, arkadaşının karşılaştığı kötü sürprizden tedirgin olduğunu anlaşılıyordu. “Ben de bir girsem şu alete diyorum” diye devam etti. “Damardan ilaçlı bir sıvı veriliyor, beş dakikada sonuç alınıyormuş.” Hastama şu anda böyle bir tetkik yaptırmasının uygun olmayacağını söyledim: “Tomografik anjiyografi yapılan hastalar aynı klasik anjiyoda olduğu gibi şuaya maruz kalır bu nedenle şikayeti olmayan birinin sırf kontrol amaçlı anjiyografi veya tomografik anjiyografi yaptırması uygun değildir.”
Tomografik anjiyografi, biraz pahalı olmakla birlikte kalp damarlarındaki darlıkları ve tıkanıklıkları göstermesi açısından gerçekten uygulaması son derece kolay, hızı sonuç alınan, doğruluk payı yüksek bir tetkiktir. Hazırlık kısmını saymazsak 5-10 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilmesi çok büyük avantajdır. Alınan üç boyutlu resimler, kalp damarlarındaki yumuşak ve sert plakları görünür hale getirir. Hastaların klasik anjiyoda olduğu gibi hastaneye yatması, kasığından katater sokulması gerekmez. Bu nedenle risk açısından klasik anjiyografiye göre daha avantajlıdır.
The New England Journal of Medicine dergisinde (Kasım 2008) yayınlanan bir makalede 405 hasta üzerinde yapılan mukayeseli bir çalışmada tomografik anjiyografinin kalp damarlarındaki darlıkların saptanması açısından nerdeyse klasik anjiyografi kadar doğru sonuçlar verdiği gösterildi. Bu araştırmada yüz hastanın sadece 13’ünde damarda saptanan darlık oranı klasik anjiyo sonuçlarından farklı çıkmış. 15 hastada damarda darlık olduğu halde görülmemiş. Tomografik anjiyografinin hastalık yok dediği vakların % 90’ında gerçekten damarlar normal bulunmuş.
Tomografik anjiyografinin en sevmediğimiz yönü ise hastaya verilen şua dozunun klasik anjiyografiden fazla olmasıdır. Röntgen ışınının özellikle genç hastalarda gelecekte kanser gelişme riskini artırdığı çok iyi bilinmektedir. Bu yüzden (maddi imkanınız olsa bile) “kalp damarlarımı kontrol ettireyim” diyerek tetkik yaptırmanız doğru değildir.
Tomografik anjiyografi kimlere yapılmalı?
Tipik kalp ağrısı şikayetleri olan buna karşılık efor testinde bozukluk görülmeyen veya tam tersi, hiç şikayeti olmadığı halde efor testinde anormallikler tebit edilen hastalarda CT anjiyografi yararlı olur. Buna karşılık ağrısı, tipik kalp ağrısına benzeyen veya EKG, efor testi bulguları kalp damar hastalığını düşündüren bir hastanın doğrudan klasik anjiyografiye verilmesi daha doğru olur. Bu konuda kararı verecek olan kardiyoloji uzmanı, şikayetlerinizi dinleyip muayenenizi yaparak hangi tetkikin sizin için daha uygun olduğu konusunda karar verecektir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |