Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

         Ellerde titremeye neden olan 200 hastalık sayabilirim. Bu rahatsızlıkların çoğu son derece nadir görülür ve önemsizdir. Ben size sık görülen el titremesi nedenlerinden bahsedeceğim.

            1-Esansiyel tremor veya basit tremor dediğimiz titremeler her yaşta insanda görülebilirse de en çok yaşlılarda görülür. 65 yaşından büyük her 6 kişinin birinin elinde titreme vardır. Ayşe hanımın elinde daha 60 yaşına gelmeden titreme başlarken 80 yaşına gelen Nermin teyzenin elinde hiç titreme olmaması büyük ölçüde genetik yapılarına bağlıdır. Yaşlanmayla ortaya çıkan el titremelerinde -hasta idare edebildiği sürece- ilaç kullanılmaması taraftarıyım.   

            2-Ailesel tremor. Her yaşta görülebilirse de genellikle erken yaşlarda başlar. Bu kişilerin ailelerinde elleri (veya başı) titreyen başka insanlar da vardır. çoğu hasta “Benim annemin de eli titrerdi” diyerek bağlantıyı hatırlatır. Hastanın anlattıklarının dışında bir laboratuar tetkiki ve kesin teşhisi yoktur.

            Esansiyel tremor ve Ailesel tremor tanısı alan hastalar betabloker (propanolol) ve primidone tedavisinden kısmen yararlanırlar ama titreme tam olarak geçmez. İlaç bırakılınca rahatsızlık eski şiddetinde geri gelir. İlaçların uzun dönemdeki yan tesirlerini de göz önüne alarak çok mağdur olmadıkları takdirde hastalarıma ilaç vermemeyi tercih ediyor, onlara rahatsızları ve elleri ile barışmalarını tavsiye ediyorum. Rahatsızlık sosyal hayatınızı etkiliyorsa bir nörolog size yol gösterebilir, titremeyi azaltacak tedaviler önerebilir.

            2-Guatr-Tiroid hastalığı. Halk arasında zehirli guatr diye bilinen toksik guatr yani hipertiroidi sık görülen el titremesi nedenlerinden biridir. Tiroid bezinin fazla hormon salgılamasına bağlı olarak ellerde ince tremor dediğimiz, ancak dikkatli bakılınca veya elle dokunulunca hissedilebilen bir titreme ortaya çıkar. Hastaların elleri nemli, avuç içleri terlidir. Nabız hep yüksek olur ve hastalar genellikle çarpıntıdan şikayet ederler. Birlikte sinirlilik ve zayıflama gibi şikayetler de olabilir.

            Teşhisi çok basittir. Ellerinde titreme olan kişilerin bu ihtimali ekarte etmek için hiç olmazsa bir kez laboratuara gidip kan vererek “TSH” tetkiki yaptırması uygun olur. TSH seviyeniz normal ise mesele yok, düşük veya yüksek ise bir doktora müracaat ediniz. Birkaç tetkik ve basit bir ilaç tedavisi ile ellerinizdeki titreme ile birlikte pek çok şikayetiniz de geçecektir. 

            3-Parkinson hastalığı.  Orta yaş üstü insanların hastalığıdır. Genellikle önce tek elde başlar. Eldeki titreme çok kaba dalgalı ve belirgindir. Bir süre sonra karşı el veya bacakta da titreme başlar. Vücudun bir yarısı diğerine göre biraz daha fazla etkilenir. Zaman içinde hastanın hareketlerinde ağırlaşma olur, konuşma monotonlaşır. Yüzündeki mimikler ve jestler sinilir, maske yüz oluşur. Parkinson hastalığının tam-kesin tedavisi yoktur. Anlattığım belirtiler varsa yani Parkinson’dan şüpheleniyorsanız ilaç tedavisi ve operasyon şansını değerlendirmek için bir nöroloji uzmanına görünmenizi öneririm.

            5-Alkolü bırakan kişilerde, bazı ilaçları uzun dönem kullandıktan sonra bırakanlarda el titremesi ortaya çıkabilir. Alkolün kesilmesinden sonra zamanla şikayetler azalır.

16 Haziran 2008 Pazartesi / 26407 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895