Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
3-Mide  ve safra kesesinde sorun olmayan hastalarda gaz ve mide şişkinliği sebebi olarak aklımıza gelen nedenlerden biri “laktoz hassasiyeti”dir. Şikâyetleriniz süt veya sütlü bir yiyecekten sonraki iki saat içinde oluşuyorsa bir süre süt ve süt ürünlerini keserek deneme yapabilirsiniz.
            4-“Çok yemek” ve özellikle “yağlı yemek” midenin çabuk boşalmasını engelleyerek gaza neden olur. 
            5-Sinir sistemi gerginliği sık karşılaştığımız gaz nedenlerinden biridir. Endişeli ve gergin bir karakteri olan, her şeyi kendine dert eden hastalar gazdan kurtulamaz. Bu hastalar, dönem dönem şikâyetlerinin azaldığını, her şeyi yiyebildiklerini bazen ise bir bardak suyla davul gibi şiştiklerini söylerler. Gerginliğin barsak hareketlerinin sayısını ve derinliğini azaltarak böyle bir etki yapabileceği düşünülmektedir.
            6-Gluten hassasiyeti (Çöliak hastalığı) gaz, şişkinlik, hazımsızlık, karın ağrıları ve ishal ile seyreden genetik kökenli bir hastalıktır. Her 1000 kişiden birinde görüldüğü söylense de bazı toplumlarda her elli kişiden birinde görülecek kadar sıktır. Bildiğiniz gibi “gluten”; başta buğday olmak üzere arpa ve çavdarda bulunan bir proteindir. Bazı insanların glutene karşı özel bir hassasiyeti vardır, sindiremez ve rahatsız olurlar. Zamanla, ince barsaklarındaki villusların (minik çıkıntılar) silinmesiyle besin emilimi bozulur. Çocuklarda erken teşhis konulamazsa büyüme geriliklerine, büyüklerde kansızlığa ve kemik erimesine, bayanlarda adet düzensizlikleri ve kısırlığa neden olur. Hastalığın kesin teşhisi ince barsak biyopsisi gerektirir ve oldukça zordur. Çöliak hastalığı ön plandaki ishal nedeniyle teşhisi kolay bir hastalıktır ancak gluten hassasiyeti herkeste ayni şiddette olmayabilir. Sadece gaz, mide şişkinliği ve hafif karın ağrıları görülen vakalar uzun süre gizli kalabilir. Araştırmalar gluten hassasiyeti görülme sıklığının gittikçe arttığını göstermektedir. Amerikan ordusunda yapılan bir çalışma elli yıl öncesine göre dört misli daha fazla gluten entoleransı olduğunu göstermiştir. Bunun sebeplerinden biri rahatsızlık konusunda insanların ve hekimlerin bilinçlenmesi, diğeri günümüz insanının eskiye göre daha çok buğday ürünü tüketmesidir.
            Ben gluten hassasiyetinden şüphelendiğim hastalarıma bir süre glutensiz bir diyet vererek kendilerini kontrol etmelerini istiyorum. Gluteni iyi sindiremeyen hastalar diyetten hemen faydalanıyorlar ve şikâyetleri geçiyor. Size tavsiyem şudur; aşırı gaz şikâyetiniz varsa devamlı ilaç kullanmak yerine bir süre (tercihan 15 gün)  glutensiz bir diyet yapın ve sonucu görün. Bu arada şuna dikkat etmeniz çok önemli: Glutenin (jelatin gibi) katılaştırıcı bir özelliği olduğu için ketçap, dondurma gibi pek çok fabrikasyon gıda maddesinin içine konur. Bu yüzden deneme sürenizde yediğiniz şeylere çok dikkat etmeniz gerekir. 15 günlük diyetin sonunda eskiye göre daha iyi olduğunuzu, karın ağrısı, gaz, şişkinlik ve hazımsızlık şikâyetlerinizin kaybolduğunu görürseniz diyete devam edebilirsiniz.  
Baş ağrısı ve gluten
Gluten hassasiyetinin mide/hazım şikâyetleri yapmadan sadece baş ağrısı ile kendini gösterdiği vakalar vardır. Bu yüzden baş ağrısından şikâyet edenlerin de bu denemeyi yapmasını özellikle tavsiye ederim.
Glutenden sınırlı diyet
Yasaklar: Buğday, arpa, çavdar ve yulaf içiren her türlü ekmek, simit, poğaça, kek, pasta, börek, çörek, bisküvi, makarna, pizza, ketçap, salça, hazır çorbalar ve salata sosları, hazır yoğurt, çikolatalı süt, mayonez, dondurma, alkollü içeceklerden: bira, cin, viski.
Serbest: Pirinç, mısır, patates ve tüm sebzeler, meyveler, bakliyat grubu, et, tavuk, balık, yumurta, kuru yemişler.
31 Temmuz 2009 Cuma / 22801 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895