|
Bağırsak kanseri sık karşılaştığımız kanser türlerinden biridir (3.sırada). Kolon kanseri üzerinde bu kadar durmamın sebebi kolon kanserinin yavaş gelişmesi ve biraz tedbirli olarak engellenmesinin mümkün olmasıdır.
Stage 0-1:Kanser barsak duvarına yayılmamıştır. Stage 2:Kanser barsak duvarına yayılmaya başlamıştır. Stage 3:Kanser bölgedeki lenf düğümlerine yayılmaya başlamıştır. Stage 4:Kanser karaciğer, akciğer, kemik gibi vücudun başka organlarına yayılmaya başlamıştır.
Çok yağlı, etli, kızartmalı, şekerli yiyeceklerle beslenen, sebze meyve ile arası iyi olmayan kişilerde kolon kanseri gelişme riski yüksek bulunmuştur. Geçen ay yayınlanan bir çalışma, beslenme alışkanlıklarının, yanlız kanserin ortaya çıkmasını değil, yayılma hızını da etkilediğini gösterdi. Barsak kanseri başlayan kişilerin beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri kanserin ilerlemesi yavaşlatıyor. Araştırmaya alınan kolon kanserli hastaların bir kısmı yağlı, şekerli, etli, kızartmalı beslenmelerine devam ederken, diğer grup sebze, meyva ağırlıklı bir diyete geçiyor, sonuçta kötü beslenmeye devam eden grupta hastalığın tekrar etme ve ölüm oranı diyet yapan gruba göre 3 misli daha yüksek bulunuyor.
Bağırsak kanseri sık görülen kanser türlerinden birisi olmakla beraber eğer vaktinde teşhis edilirse tedavisi çok kolaydır. Büyük kısmı yukarıda gördüğünüz gibi küçük bir polip şeklinde başlayıp sonra kansere dönüşür. Bu polipler adenoma veya hiperplastik tip olabilir ve başlangıçta iyi huylu olduğu halde zamanla kansere dönüşebilir. Basit bir kolonoskopi işlemiyle poliplerin alınması ilerde kansere dönüşme potansiyelini önler. Haklısınız, durduk yere popomuza boruyla bakılmasını istemeyiz ama emin olun barsak kanseri riskini ortadan kaldırmak için değer.
Kolon kanseri daha çok 50 yaşından büyük kişilerde görülür. İltihabi barsak hastalığı olanların, ailesinde kolon kanseri olanların, daha önce yumurtalık ve over kanseri geçiren bayanların daha dikkatli olması gerekir.
Hiçbir şikayeti olmayan kişilerin bile 50 yaşına geldiklerinde ilk kolonoskopilerini yaptırmalarını, normal çıkması halinde on yılda bir tekrar ettirmelerini öneriyorum. Eğer kolonoskopide polip çıkarsa iki veya üç yıl sonra bir kontrol daha yapmak gerekebilir. Ailesinde kolon kanseri olan kişilerin ilk kolonoskopilerini 40 yaşında yaptırmaları gerekiyor.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bağırsak kanseri, genelde hastalık ilerleyene kadar hiçbir soruna neden olmaz, bazen aşağıdaki şikâyetlerden biriyle kendini gösterebilir.
1. Tuvalet alışkanlığı düzenli olan bir kişide birkaç haftada uzun bir süre kabızlık veya ishal olması.
2. Büyük apdestte kan görülmesi.
3. 40 yaş üstündeki kişilerde durduk yere kansızlık ortaya çıkması.
4. Özellikle karnın alt kısmında şişkinlik, ağrı ve hassasiyet olması.
5. Sebebsiz kilo kaybı ve halsizlik.
6. Kalem şeklinde ince dışkılama.
7. Tuvaletin sonunda barsakların tam olarak boşalmadığı hissi.
Virtual Kolonoskopi Kolon kanserinin teşhis metodlarından birisi tomografi cihazı ile yapılan virtual tomografidir. Bu tetkik, normal kolonoskopi kadar zahmetli olmamakla birlikte gene makattan küçük bir tüple opak madde verilerek barsaklar cihazla görünür hale getirilir. Bazen gaz verilerek barsakları şişirmek gerekebilir. Bu tetkikin en büyük dezavantajı polip görülmesi halinde hastanın tekrar normal kolonoskopi yaptırması gerekmesidir. Kanserin yakalanması açısından klasik kolonoskopi kadar hassas değildir. Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |