|
RESİM: İnflamatuar meme kanseri. Sol memede meme başında içeri çekilme, meme derisinde renk değişikliği ve pürtüklenme görülüyor.
Meme hücrelerinden kaynaklanan kadınların bir numaralı kanseridir. Akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türüdür. Erkeklerde de nadir olarak görülmekle birlikte kadınlarda yüz misli daha sık görülür. Amerika Birleşik Devletlerinde, sigara tüketiminin kontrol altına alınması ve menapoz sonrası hormon tedavisinin kaldırılması ile görülme sıklığı azalmaya başlamıştır. Ülkemizde bu konuda sağlam istatistikler mevcut değil ancak ben şahsen görülme sıklığının azaldığını düşünmüyorum.
Meme kanserinin bulguları:
1-Meme kanserinin en yaygın belirtisi memede ağrısız bir kitlenin hissedilmesidir. Memenizde bilye gibi sert bir doku hissetmeniz önemlidir.
2-Bir memenin diğerine göre büyümesi önemlidir
3-Hastaların %10 kadarı, kitle olmaksızın memelerinde ağrı hissederler,
4-Meme derisinde kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulma olması, meme derisinin portakal kabuğu gibi pütürlü bir hal alması.
5-Meme başından akıntı (özellikle kanlı akıntı) olması,
6-Göğüs ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi
RESİM: SOL MEMEDE KANSER NEDENİYLE GÖRÜLEN KIZARIKLIK VE ŞİŞLİĞE DİKKAT EDİNİZ
Kendi kendine meme muayenesi yapmalı mı?
Kendi kendine meme muayenesi bayanların fazla hoşuna gitmeyen genellikle ihmal ettikleri bir uygulamadır. Pek çok hasta kendi meme dokusu içinde eline gelen yapıları tam olarak yorumlayamaz bu nedenle de düzenli kontrol yapmak istemezler. Araştırmalar kadınların bu konuda pek de haksız sayılmayacaklarını gösterdi. Aslına bakarsanız bazen biz hekimler bile muayenede memenin içindeki normal dokuyu, fibrokistik yapıları kanserden ayırmakta zorlanıyoruz. Kendi memesini kontrol eden bir kadın yeteri kadar dikkatliyse eskiden olmayan, yeni gelişen bir yapıyı fark edebilir ama bu titizilik bazen de gereksiz korkulara ve endişelere de neden olur. Nitekim Rusya ve Çin’de yapılan kapsamlı bir çalışma düzenli meme kontrollerinin pek bir işe yaramadığını göstermiştir. Bu araştırmada (388.535 kadın katılmış) araştırmaya katılanların yarısından aylık düzenli meme muayenesi yapması yarısından ise hiç muayene yapmaması istenmiş, sonuçta her iki grupta meme kanserinden ölüm oranı aynı bulunmuştur. Üstelik kendini muayene edilen grupta gereksiz yere tetkik ve biyopsi yapma oranı hiç muayene edilmeyen gruba göre iki misli yüksek bulunmuştur. Ben gene de takıntı haline getirmeden iki üç ayda bir memelerin elle kontrol edilmesinden yanayım.
Kendi kendine muayenede memenin koltuk altına yakın olan üst dış kadranının muayenesi çok önemlidir. Meme kanseri en çok bu bölgede görülür.
Kimlerin meme kanseri riski yüksektir?
1-Meme kanseri en sık 60-69 yaşları arasında görülür.
2-Birinci derecede yakın akrabasında, anne, kızkardeş, teyze, hala kanser olanlar
3-Meme kanseri şansını artıran BRCA1 veya BRCA2 gen mutasyonu olanlar
4-Biyopside atipik hiperplazi tespit edilenler.
5-Göğüs bölgelerinde yüksek dozda radyasyon alanlar, çok sık akciğer filmi veya akciğer tomografisi çektirenler.
6-30 yaşından sonra doğum yapanlar veya hiç doğum yapmayanlar
7-Hiç hamile kalmayanlar
8-Hiç meme emzirmeyenler
9-Doğum kontrol hapı kullananlar
10-Menapoz sonrası hormon tedavisi alanlar
11-Geç yaşta menapoza girenler
11-Menapoz sonrası aşırı kilolu olanlar
12-Düzenli alkol alan bayanlar
13-Çalışan ve yüksek tahsilli olan bayanlar
MEME KANSERİNİN ERKEN TEŞHİSİ İÇİN MAMOGRAFİ YAPTIRALIM MI? MAMOGRAFİYE HANGİ YAŞTA BAŞLAYALIM?
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |