|
Topuk dikeni ayak tabanındaki kasın topuk kemiğine bağlandığı bölgedeki kas ve tendon dokusunda (zorlanma ve aşırı yüke bağlı olarak) ortaya çıkan minik yırtıkların ve deformitelerin zamanla kireçlenmesi ve ayak tabanındaki plantar fasya tendonunun kısalması neticesinde ortaya çıkar. Özellikle ayağında basma (kavis) sorunu olan kişilerde, kilolu insanlarda, düztaban olanlarda, yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde, ayakda çok duranlarda, koşucularda, öğretmenlerde ve kadınlarda daha çok görülür. En çok 40-60 yaşları arasında ortaya çıkar. Kireçlenen bölge röntgen filiminde topuğun altından çıkmış bir diken gibi göründüğü için adına topuk dikeni denmiştir.
Tanıda hastanın sabah ağrısı şikâyeti olması çok önemlidir. Ağrı biraz yürüdükten sonra azalır ama akşama doğru tekrar ortaya çıkabilir. Muayenede topuk bölgesi ağrılıdır. Ayak röntgeni teşhiste yardımcı olur.
Ne yapayım?
1-İlk yapılacak şey zayıflamaktır. Ayda üç dört kilo vererek ideal kilonuza inin. .
2-Zayılarken bir yandan da özel tabanlık kullanmanız gerekiyor. Ayakkabı içine yerleştirilen bu tabanlıkların ağrılı bölgeye gelen kısmı deliktir.
3-Ayak tabanınızdaki kısalmış adalenin tekrar uzaması için Aşil egzersizleri yapın. (Bu egzersizleri internet sitelerinden bulabilirsiniz.)
4-Hala fayda göremediyseniz zayıflamaya devam ederken bir yandan da aşağıdaki kocakarı ilacını deneyebilirsiniz. (Bu öneriyi uygulayanların faydalanıp faydalanmadıklarını bana e-mail ile bildirmelerini rica ediyorum.)
Bir şişe vicks vapour (krem) alın. Şişeyi bir bardağa boşaltın. Sonra aynı şişeyi ölçek olarak kullanıp yarısına kadar bal doldurup onu da bardağa boşaltın ve karıştırın.
Akşam yatmadan önce ayrı bir leğenin içine sıcak su koyun ve ayak bileğinizi geçecek şekilde ayağınızı suya sokup yarım saat sıcak suda tutun. (Suyun sıcak olması önemli, devamlı sıcak su takviyesi yapın) Yarım saat sonra ayağınızı kurulayın. Sonra bardaktaki karışımı ayak bileğinizin dört parmak üstüne kadar altına, üstüne tüm ayağınıza iyice yedirerek sürün. Bir parçayı da tam topuk bölgesine jöle gibi sürün ve sonra ayağınıza naylon bir torba geçirin. Üzerine de bir çorap giyip yatın. Ertesi sabah çorabı ve naylonu çıkarıp ayağınızı silin ama yıkamayın, çorap giyip günlük yaşamınıza devam edin. Ayın işlemi üç gece tekrar edin.
5-Hala fayda görmediyseniz bir fizik tedavi uzmanına gidin ve verecekleri gece atellerini kullanın.
6-Fizik tedavi de yararsız kalırsa bu bölgeye kortizon enjeksiyonu (en fazla iki kere) yapılabilir.
7-Son çare olarak ayağın altında var olan adalenin cerrahi olarak uzatılması da topuk dikeni tedavisinde uygulanan metotlardan birisidir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |