|
Geçen haftanın gazetelerinde iş adamı Eser Tümen’in yurt dışında tatildeyken geçirdiği kalp krizine bağlı vefatı ile ilgili haberler vardı. Eser Beyin gece yemekten sonra başlayan gaz ve karın ağrısı şikâyeti olmuş. Ağrının ertesi sabah devam etmesi üzerine kahvaltıdan sonra bir doktora gitmişler. Muayenesini yapan doktor bir şeyiniz yok diyerek geri otele göndermiş. Kendini iyi hissetmeyen Eser Bey istirahat etmek için odasında çıkmış ve maalesef vefat etmiş.
Sırasız, beklenmedik kayıplar çok acı olur. Tümen ailesine baş sağlığı ve sabır diliyorum. Bir tesadüf olarak aynı gün aynı saatlerde gazetemizin yazı işlerinde çalışan Mehmet Ali Gülben Beyin de başına benzer bir olay geldi. Akşam evde otururken karnın bölgesinde göğsüne yayılan bir ağrı hissetmiş, bulantı ve terleme olmuş. Hemen 112 servisinden ambulans çağırmışlar. Gelen meslektaşım muayenesini yapmış, elektrosunu çekmiş ve aynı Maldivlerdeki doktorun Eser Beye söylediği gibi “bir şeyiniz yok” diyerek gaz ilacı yazmış. Mehmet Ali Bey ertesi sabah beni telefonla arayıp da gece başına gelenleri anlatınca hemen yanıma gelmesini söyledim. Maalesef çektiğim elektrosunda yaygın kalp krizi bulguları vardı. Kendisi şu anda hastanede koroner bakım ünitesinde yatıyor. Durumu kontrol altında ama gece ağrıları ilk başladığında tanı konulabilseydi uygulanacak pıhtı eritici ilaç/balon tedavisi ile kalbi herhangi bir hasar görmeden damarı açılabilirdi. Buradan 112 acil serviste çalışan genç meslektaşlarımıza bir ders çıkarabiliriz.
1-Kalp krizi geçiren bir hastada her zaman EKG değişikliği olmaz. Hastanın muayene bulguları, tansiyonu ve nabzı da normal olabilir. Beş on dakikanızı ayırıp hastanın anlattıklarını dikkatle dinlerseniz sizi teşhise götürecek çok önemli ipuçları yakalayabilirsiniz.
2-Kalp krizi ağrıları her zaman bize öğretildiği gibi göğüs bölgesinde-kalbin üzerinde olmaz. 40 yaşın üzerinde bir erkek hasta, bulantı, mide ağrısı ve sıkıntıdan şikâyet ediyorsa doktoru öncelikle kalp krizi ihtimalini aklına getirmeli, hastayı ileri tetkiklerin yapılacağı bir merkeze sevk etmelidir. Hele bu hastanın geçmişinde sigara, şeker, yüksek kolesterol, tansiyon gibi risk faktörlerinden birisi varsa bir dakika bile beklememek gerekir.
Bu iki olaydan okurlarımız için de bir ders çıkaralım: Göbeğimizle burnumuz arasında, ister midemizde, ister çenemizde, ister sırtımızda, ister sol kolumuzda olsun “daha önce başınıza gelmeyen rahatsız edici türde” bir ağrı, bulantı veya yanma hissettiğimizde dikkatli olmalıyız. Hele birlikte sıkıntı hissi, terleme gibi şikâyetler de mevcutsa, doktorunuz size bir şeyiniz yok deyip gaz ilacı verse dahi tam teşekküllü bir hastaneye gitmek için ısrarcı olun. Acil serviste yapılacak basit bir kan tetkiki ile kalp krizi teşhis kolayca konulur ve zamanında tedavi ile hayatınız kurtulur. Unutmayın kalp krizinde ilk iki saat çok önemlidir. Erken tanı konulan hastalara pıhtı çözücü ilaçlar verilerek ya da balon/stent uygulaması ile kalpte hasar oluşmadan tıkalı damarı açmak mümkündür.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2023 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |