Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
Çağrılmadan gelenler de vardır ama hastalıkların çoğunu kendimiz davet ederiz. Örneğin, gece dışarı çıkarken “Oğlum üstüne bir şey al üşüyeceksin” diyen annenize “Üşümem” diye cevap verirseniz hastalığı davet etmiş olursunuz. Sonraki gün 40 derece ateşle yatarsınız ama iş işten geçmiştir artık. Davetli misafirler her zaman bu kadar kolay gitmezler. Bazıları tüm organlarınızı işgal eder, hatta sonunda sizi evinizden bile edebilir.
            Kendi davet ettiğimiz hastalıklara güzel bir örnek olarak “şeker hastalığı”nı gösterebiliriz. Fazla kilolarınız allı pullu davetiyenizin zarfıdır. Hiç spor yapmaz, evden işe-işten eve arabayla gidip gelerek zarfa pul yapıştırmış olursunuz. Ne yediğinize dikkat etmez, çikolata, dondurma, tatlı yeme alışkanlığından vazgeçmezseniz allı pullu davetiyenizi postaya vermiş olursunuz. Ve... Sonunda “şeker hastalığı” size misafirliğe gelir. İşin kötü tarafı onun evinizde olduğunu uzun bir süre fark etmezsiniz. Metabolik Sendrom Derneğine göre ülkemizde şeker hastası olduğu halde farkında olmayan üç milyon kişi var. Geldiydi gelmediydi, vardı yoktu derken bir de bakarsınız evinizin en güzel köşeleri işgal edilmiş, gözleriniz eskisi gibi görmez, böbrekleriniz çalışmaz olmuş.
            Şeker hastalarının çoğu komplikasyonlar ortaya çıkmadan hastalıklarının farkına varmazlar. Örneğin eskisi gibi iyi görmediklerini fark edip doktora gittiklerinde gözlerinin yüksek şekerden hasar gördüğü veya ayaklarındaki uyuşma nedeniyle doktora başvurduklarında şekere bağlı nöropati olduğu anlaşılır. İşte bu yüzden şeker hastalığında hedef organlar hasar görmeden hastalığı teşhis etmek çok önemlidir.
            Hastalığın teşhis edilmesiyle de iş bitmiyor; yüksek şekeri önemsemek, ciddiye almak gerekiyor. Şeker hastası olduğunu bildiği halde “ucundan birazcık yiyorum” diyerek yarım ramazan pidesini mideye indirenler var. Onlara yüksek şekerin vereceği zararları bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum:  
1.      Şekeri yüksek olanların kalp krizi veya felç geçirme ihtimali üç misli daha fazladır.
2.      Şeker hastalarının dörtte üçünde yüksek tansiyon da ortaya çıkar.  
3.      20 yaşından sonra ortaya çıkan körlüklerden büyük oranda şeker hastalığı sorumludur.
4.      Dializ merkezlerinde böbrek yetmezliği nedeniyle tedavi olan ya da böbrek nakli yapılması planlanan hastaların çoğu şeker hastasıdır.
5.      Şeker hastalarının yarısından çoğunda el ve ayaklarda uyuşma, hissizlik veya ereksiyon sorunları vardır.
6.      Şekerin neden olduğu damar ve beslenme bozuklukları bazen ayakların kesilmesine kadar giden sorunlara neden olabilir.
7.      Şeker hastalarının üçte birinde dişeti sorunları görülür.
8.      Şekerin iyi kontrol edilemediği hamileliklerde bebeklerin %5-10’unda doğumsal anormallikler görülür, düşük oranı artar. 
 
Aşağıdaki bulgular varsa şeker hastalığından şüphelenin:
-------------------------------------------------------------------------
1-Çok su içiyorsanız
2-İdrara sık çıkmaya başladıysanız
3-Son günlerde iştahınız arttıysa, bir şeyler atıştırmadan duramıyorsanız
4-Aşırı halsizliğiniz varsa
5-Yaralarınız geç iyileşiyorsa
6-Erkeklerde sertleşme sorunu varsa 
7-Hamile iken şekeriniz yükseldiyse
8-Görmenizde bozukluk varsa
12 Mart 2010 Cuma / 18420 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895