|
Deri kanserleri en sık görülen kanser türüdür. Genellikle yaşlılarda ortaya çıktığı ve öldürücü olmadığı için farkına varılmayan, teşhis konulmayan vakalar çoktur.
Deri kanserinin en sık görülen üç tipi vardır:
(1)Melanoma,
(2)Bazal hücreli karsinoma ve
(3)Squamöz hücreli karsinoma.
Bu yazıda resimlerle göstererek bu kanser türlerini size tanıtmaya ve erken dönemde yakalamanız için yol göstermeye çalışacağım.
Deri kanserleri daha çok beyaz tenli insanlarda görülür. Bazı deri kanseri türleri yaşlılarda daha sık görülür. Erken teşhis edilmesi halinde tedavisi çok kolaydır.
Resim 2
Actinic Keratozis (Resim 2) vücudumuzun güneş gören, el, yüz, boyun, alın gibi bölgelerinde daha çok görülen kanser önceli lezyonlardır. Elle dokunulunce rende hissi verir. Daha çok 40 yaşından büyük, sarışın veya kızıl, beyaz tenli, mavi veya yeşil gözlü insanlarda görülür. Ortalama olarak her elli vakadan birisi ilerde Squamöz Hücreli kansere dönüşür. Erkeklerde daha sık görülür. Vücudunuzda aktinik keratozis’e benzer lekeler varsa güneşten korumaya çalışın.
Resim 3
Actinic Keilitis (Çiftçi dudağı), tarım işçileri ve sörfçüler gibi güneşin altında çalışan insanların alt dudaklarının güneşe maruz kalması sonucunda oluşan lezyonlardır. Alt dudakta şişlik, kuruluk, beyaz renkli ülserler yaparlar. Bunların da ilerde Squamöz hücreli kansere dönüşme şansı vardır.
Resim 4
Deri boynuzu, 0.2-1 cm çapında kirli sarı, beyaz, gri renkte boynuz şeklindeki oluşumlardır. Genellikle kırmızı bir tabanı vardır. Bu bölgede Squamöz hücreli kanser hücreleri bulunabilir. Aynı tırnak dokusu gibi keratinden oluşur. Yukarıdaki diğer kanser önceli lezyonlar gibi daha çok açık tenli ve fazla güneşe maruz kalan insanlarda görülür.
Resim 5
Squamöz hücreli karsinom
Derinin epitelyum denilen dış tabaka hücrelerinden kaynaklanan kanser türüdür. Orta yaş üstü ve yaşlılarda görülür. Hızlı ilerlemeyen ve metastaz riski düşük olan bir hastalıktır ama etraf dokulara yayılabilir. Diğer deri kanserleri gibi açık tenli insanlarda daha sık görülür. Resimde görüldüğü gibi kırmızı bir zeminde kabuklu ve pullu alanlar şeklinde kendini gösterir. Deri üzerinde kendiliğinden ortaya çıkan ve bir türlü iyileşmeyen, büyüyen, kanayan yaralarda mutlaka Squamöz Hücreli Karsinom akla gelmelidir. Daha çok güneş gören yerlerimizde, burun, alın, kulaklar, saçlı deri, ense, alt dudak, ellerin üstünde görülür. Erken teşhis konulması halinde tedavisi kolaydır.
Resim 6
Bowen hastalığı
Derinin altına doğru ilerleyen bir cins deri kanseridir. Resimde gördüğünüz gibi deriden yükselmemiş kırmızı pullu bir plak şeklinde görülür. Yanlışlıkla sedef hastalığı veya egzema olarak değerlendirilebilir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |