|
Vücudumuzdaki benlerden korkmamızın nedeni bazılarının "melanom" adı verilen cilt kanserine dönüşme riski olmasıdır. Melanom, cildimize rengini veren ve benlerde fazla bulunan melanosit adı verilen pigment hücrelerinin kanseridir.
Hiç beni olmayan bir insanda melanom ortaya çıkabileceği gibi vücuttaki bir benin melanomaya dönüşmesi de söz konusu olabilir. Açık renkli kişiler bir de çocukluğunda bir kaç kez güneş yanığı geçirmiş kişilerde melanom çok görülür. Malign Melanom erken teşhis edilirse tedavisi çok kolay olan bir hastalıktır, teşhiste gecikilmesi ciddi sonuçlara yol açabilir.
Çoğumuzun vücudunda en azından bir adet ben vardır. Size anlatacağım özelliklere dikkat ederek hem kendi benlerinizi hem de eş ve çocuklarınızın benlerini takip edebilirsiniz.
Ben kontrolünü banyodan sonra, deri henüz nemli iken yapmanızı tavsiye ediyoruz. Melanom erkeklerde daha çok sırtta olduğu için erkeklerin birine sırtlarını göstermeleri doğru olur. Bayanlarda melanom daha çok bacakta görülür, bu nedenle bacağınızda yeni çıkan siyah lekelere ve bacak benlerindeki değişikliklere özellikle dikkat edin. Vücudunuzu kontrol ederken parmak aralarına, kasıklara, kalçaya, ayak tabanlarına, tırnaklara görebildiğiniz kadarıyla saçlı deriye bakmayı ihmal etmeyin. Şüphelendiğiniz benleri kamerası ile fotoğraflayıp gelişimini izleyebilirsiniz. Bluğ çağındakilerin, hamilelerin ve menopoza giren bayanların (hormonlar ayakta olduğu için) benlerini daha dikkatle takip etmesi gerekir.
Benlerin sayısı
Vücudunuzda birden fazla ben varsa ve benlerden birisi görüntü olarak diğerlerinden çok farklı ise onu özellikle takibe alın. Vücudunda çok sayıda (irili ufaklı elliden fazla) ben olan kişiler melanom açısından daha risklidir.
Benin asimetrik görünümde olması
Normal benler yuvarlak veya oval bir görünümdedir. Beninizi, hayali olarak ortasından bir çizgi ile ikiye ayırdığınızı düşünün, iki yarı birbirinin eşiti ise mesele yok, bir tarafta yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi asimetrik bir büyüme varsa o zaman takibe almakta yarar var demektir.
Benin sınırların düzensiz olması
Beni normal ciltten ayıran sınırların net ve düzenli olması hoşumuza gider, sınırların resimde görüldüğü gibi düzensiz olması, flu olması, belirsizlik göstermesi hoşumuza gitmez.
Benin rengi
Benin renginin her yerde aynı olması hoşumuza gider. Ben sütlü kahve renginde de olabilir koyu kahverengi de olabilir, bu renklerin bir önemi yoktur ancak benin bir kısmı açık renk diğer kısmı koyu renk ise hoşumuza gitmez. Hele yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi aynı benin üzerinde açıklı koyulu birkaç renk tonunu birlikte görüyorsak hiç hoşumuza gitmez. Bazı benlerde koyu renklerin üzerine mavimsi bir renk tonu fark ederiz bu da hoşumuza gitmeyen bir değişimidir.
Benin çapı - büyüklüğü
Benlerin büyüklüğü için bir kurşun kalemin arkasındaki silginin büyüklüğünü (yukardan bakarak-yarım santim çap) ölçü olarak alırız. Yarım santimden küçük eski benlerin kanserleşme riskleri çok düşüktür bu yüzden fazla dikkate almayız, ileri yaşlarda yeni ortaya çıkan benleri küçük olsalar bile takibe alırız.
Benin kabarıklığı
Masum benler de kabarık olabilir ancak önceden kabarık olmayan bir benin bir kenarında kabarıklık ortaya çıkması önemlidir. Melanom lezyonları hızlı büyüme gösterir ve bendeki kabarıklık artar. Benin o kısmında renk değişikliği, kaşınma, kanama olması da çok önemlidir.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2025 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |