Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*
DİŞLERİNİZE İYİ BAKIN KALP KRİZİ GEÇİRMEYİN 
      Diş ve diş eti hastalıklarının kalp krizi ile ilişkisini gösteren pek çok araştırma yayınlandı. Dişleri erken dökülen insanlarda kalp damar hastalığının daha sık görüldüğünü biliyoruz. Dişlerine iyi bakmayan, ağız içi hijyenine önem vermeyen  kişilerde kalp krizi ve felç riski % 25 artıyor. Dişlerimizle kalp damarlarımızın ne ilişkisi var  derseniz, araştırmacılar diş çürükleri yapan Tannerella forsynthesis ve Preventella İntermedia adlı iki bakteriyi suçluyorlar. Kısa süreli enfeksiyonların bir zararı olmuyor ancak on yıllar süren kronik diş ve diş eti sorunlarında bu bakterilerin kendisi veya bağışıklık sistemine verdiği zarar kalp damarlarını bir şekilde olumsuz etkiliyor.  
Diş ve diş eti sağlığı için ne yapalım?  
Diş fırçalama
Bu siteyi okuyan herkesin günde en az bir kere dişini fırçaladığını biliyorum. Yarından itibaren ikiye çıkarmanızda fayda var. Öğlen yemeğinden sonra da fırçalarsanız üç yıldız alırsınız. 
Diş ipi kullanımı
Diş ipi kullanımı bizim ülkede fazla yaygınlaşmadı. Araştırmalar düzenli diş ipi uygulamasının diş sorunlarını ve erken çürümeleri azalttığını gösteriyor. Düzenli kullanma alışkanlığınız yoksa en azından haftada bir iki kez sorunlu olan dişlerinizin arasını diş ipi ile temizleyin. Normalde dişlerin arasında yiyeceklerin birikmesine imkân vermeyecek kadar az bir boşluk vardır ancak dolgulu dişlerde veya başka bir nedenle müdahale edilen dişlerde bazen bu aralık açılır ve yiyecek artıklarının toplanmasına uygun bir durum oluşur. Bu bölgelere özellikle dikkat edin.
Ağzınıza devamlı bir şeyler atmayın
Yemek yediğimiz sırada tükürük salgımız artar. Tükürüğün bir faydası yumuşatmak ve hazıma yardımcı olmak diğeri asit yapısı ile ağız içi temizliği yapmaktır. Ağzınıza devamlı bir şeyler atarsanız bu temizlik işlemi bir türlü tam olarak yapılamaz. Benim, son yıllarda moda haline getirilen "azar ye sık ye" tavsiyesine fazla itibar etmememin nedenlerinden biri de budur. Manitoba Üniversitesinden Dr. Anthony M. Lacapino, dişinizde çürük olmasını istemiyorsanız günde üç öğünden fazla yemeyin ve ara atıştırmalar yapmayın diyor. (Hipoglisemi tanısı ile aşırı derecede kan şekeri düşenleri bu tavsiyenin dışında tutuyorum.)
Kola, gazoz ve her türlü şekerli içecekten uzak durun
Bu söylediğime şeker ihtiva etmeyen tatlandırıcılı içecekler de dâhildir. Ben sizin yerinizde olsam "Bugünden itibaren ağzıma şeker ve şekerli içecek koymayacağım" şeklinde bir karar alırım. (Ömrünüze ömür katarsınız). Karbonatlı (gazlı) içecekler, ağız içi asidi artırdığı için daha da zararlıdır. Piyasada satılan tüm teneke kutu ve şişeli içeceklerin içinde ya şeker ya da tatlandırıcılar var. Az veya çok hepsinin zararlı olduğunu bilin. Bu içeceklerdeki şeker ağızdaki bakteriler tarafından parçalandığında, ortaya çıkan asitlerin diş yüzeyindeki sert tabakayı aşındırdığı gösterilmiştir. Dişler için en faydalı içecek sudur. 
Şeker yemeyin
Şekerli sakızlar, dişe yapışan ağdalı şekerler, tükürük tarafından temizlenmeleri zor olduğu için daha zararlıdır. Bana her sabah bir kaşık bal yiyorum diyenlere ilk söylediğim şey dişlerinize dikkat edin demek oluyor. Bal alışkanlığı olanlar dişlerini fırçalamazlarsa faydadan çok zarar görebilirler.  
Nişastalı yiyecekleri çok azaltın
Beyaz ekmek, pasta, kurabiyeler, pirinç, patates gibi nişasta yapısı kuvvetli olan besinler ağız içindeki bakteriyel asidi artırarak dişlere zarar verir.
Kahvenize ve çayınıza şeker koymayın
Kahve, çay gibi içecekler yudum yudum içildiği için eğer içinde az da olsa şeker varsa dişler için zararlıdır. 
Sert yiyecekleri dişlemeyin, kabukları kırmayın
Bu öğüdü özellikle gençlere hatırlatmak lazım. Bir zamanlar çoğumuzun yaptığı gibi buzları ağızlarında çıtır çıtır kırmasınlar. Fındık kırarken, bana bir şey olmaz deyip dişlerini kullanmasınlar. Bir de patlamış mısıra dikkat edin, en sonda kalan patlamamış taneleri parçalarken dişlerine hemen fark etmeyecekleri zararlar verebilirler. Bu tip zorlamaların uzun vadede diş minesinde çatlaklara ve dişlerde erken çürümelere neden olduğu kesin olarak gösterilmiştir.
Şekersiz sakızlar zararlı değil, hatta faydalı
Şekersiz ve tatlandırıcısız, katkı maddesiz sakızlar tükürük salgısını artırdıkları için dişler için faydalıdır. Bir yerde ağız içini temizleme görevi yaparlar.
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, ekşi elma faydalı
Asit içeriği yüksek olan bu meyveler tükürük salgısını artırır, ağız için asit seviyesini dengeleyerek diş minesini korurlar.
Süt ve peynir faydalı
Süt ve peynirin protein, kalsiyum ve fosfor muhtevasının mine tabakasının erimesini engellediği gösterilmiştir. Süt ve peynir ağız içindeki faydalı bakterilerin oranını artırır.
Balık ve keten tohumu, omega 3 içerikleri nedeniyle dişler ve diş eti hastalıkları için faydalıdırlar.
22 Eylül 2010 Çarşamba / 21089 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895