Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Atrilal fibrilasyon (AF), kalbin kulakçıklarının düzenli kasılma özelliğini kaybetmesidir. Normal atan kalpte kalbin sağ kulakçığı içinde bulunan sinüs düğümü adını verdiğimiz trafodan çıkan uyarılar kalbin düzenli aralıklarla kasılmasını sağlar: elimizi nabzımıza veya kalbimizin üzerine koyduğumuzda atımları hep aynı şiddette ve aynı düzende hissederiz. Atrial fibrilasyonda trafodan çıkan uyarıların kalbi düzenli aralıklarla uyarma-kasma özelliği kaybolur. Kalbin kulakçıkları sanki titriyormuş gibi düzensiz kasılmalar yapar. Böyle olunca kalbin kulakçıklarının karıncıkların kanla doluşuna olan katkısı da azalır. Soldaki resim kalbin normal çalışmasını, sağdaki resim ise atrial fibrilasyonu ve hastanın EKG’sini göstermektedir.     

Atrial fibrilasyon başlayan hastaların çoğu sadece çarpıntı ve yorgunluk hisseder bu yüzden genellikle doktora gitme ihtiyacı bile hissetmezler. Dikkatli bir insan kalp atışlarının eskiden arası sıra olan çarpıntılarından biraz farklı olduğunu anlayarak kendi teşhisini kendisi koyabilir. Atrial Fibrilasyonda elinizi nabzınıza koyduğunuzda vuruşların arasındaki süre ve her vuruşun şiddetinin farklı olduğunu hissedersiniz. Bir vuru elinize kuvvetli gelir, diğeri çok zayıf gelir. Doktorun sadece muayene ile teşhis koyması mümkündür ama tanıyı kesinleştirmek için mutlaka EKG (elektrokardiyografi) çekmek gerekir.

Görülme Sıklığı. Atrial fibrilasyon, başka kalp rahatsızlıklarına bağlı olarak genç yaşlarda da görülebilirse de daha çok ileri yaş hastalığıdır. 65 yaşını geçen her 20 kişiden birinde, 80 yaşını geçen her 10 kişiden birinde Atrial Fibrilasyon vardır.

Atrial Fibrilasyon neden önemlidir?

1-Bu rahatsızlıkta kalp kulakçığı içinde oluşan pıhtılar çeşitli organlarda damar tıkanıklıklarına neden olabilir. Beyin damarlarını tıkayarak felce neden olur. Atrial Fibrilasyonlu bir kişinin felç geçirme riski 7 misli, ölüm riski ise yaşıtlarına göre iki misli daha yüksektir.

2-Kalp yetmezliğine neden olabilir.

3-Atrial fibrilasyonlu hastalarda hafıza ve zeka fonksiyonlarında gerileme görülebilir, demans riski daha yüksektir. 

Atrial Fibrilasyonun Çeşitleri:

Geçici Atrial Fibrilasyon: Çarpıntı atakları kendi kendine sonlanıyor ve 7 günden az sürüyorsa buna Paroksismal Atrial Fibrilasyon adını veriyoruz.

İnatçı Atrial Fibrilasyon: Çarpıntı atakları 7 günden uzun sürüyor ve geçmesi için ilaç veya elektrik şoku ile müdahale gerekiyorsa buna İnatçı Atrial Fibrilasyon adını veriyoruz. (Bakınız: Atrial Fibrilasyonun Tedavisi)

13 Ekim 2010 Çarşamba / 26967 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2023 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895