Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

Yoğurdu çok severim. Son yıllarda eskisi kadar yiyemiyorum. Bunun iki nedeni var, birincisi yoğurttaki yağın kolesterolü yükseltici etkisi olması ikincisi marketlerden aldığımız yoğurtlarda çocukluğumdaki tadı bulamamam. Bu durumdan yakındığım eşim “yoğurdumuzu kendimiz yapalım” deyince çok hoşuma gitti. Hemen süt alıp mayaladık. İlk yoğurdumuzun tadı fena değildi ama görüntü oldukça garipti; kaşığa aldığımızda sakızlı muhallebi gibi sünüyordu (korku filmi gibi). Sonraki günler değişik süt ve yoğurtlarla denemelere devam ettik. Hiçbirinde istediğimiz kıvamı ve tadı bulamadık. (Anladım ki bundan sonra İstanbul’da güzel bir yoğurt yemek hayal.) Bu yaz kayısı festivalinde Malatya’ya gideceğim. “Yoğurt Bazarı” hâlâ duruyorsa bir sitil yoğurt alıp çocuklarıma “Kaşıklayın, işte gerçek yoğurt bu” diyeceğim.

Konunun uzmanlarından öğrendiğim kadarıyla yoğurdun eski tadını kaybetmesinin nedeni mayalamada kullanılan bakteri suçlarının (Streptococcus Thermophilus ve Lactobacillus Bulgaricus bakterileri) oran ve alt gruplarının farklı olmasıymış. Anladığım kadarıyla büyük imalatçılar için önemli olan tat değil, yoğurdun dayanıklılığı, bir diğer deyimle raf ömrü. Bu yüzden maya suçlarını bu amaca hizmet edecek şekilde ayarlıyorlarmış.

“Süt mü içelim yoğurt mu yiyelim?” diye soran hastalarıma, illa birini seçecekseniz “Yoğurt yiyin” derim. Hem besin değeri açısından daha kıymetlidir hem de hazmı kolaydır. Yoğurdun oluşumu sırasında sütün içindeki laktoz hidrolize olduğu için sütü sindirmekte güçlük çekenler yoğurdu kolayca hazmederler. Bu yüzden gaz, şişkinlik ve hazımsızlıktan şikayet eden kişilerin yoğurdu tercih etmeleri doğru olur.

Yoğurdun içindeki bakteriler bağırsaklardaki zararlı bakterilerin gelişimini engellerler. Bu nedenle ishal olan hastalarıma yoğurt yemelerini tavsiye ederim.

Yoğurt B2 ve B12 vitamini açısından eşsiz bir besin kaynağıdır. Yoğurt suyunun sarımsı yeşilimsi rengini içindeki B2 vitamini verir. 

Kalp damar hastalığı riskiniz yoksa günde bir kâse yoğurt ömrünüze ömür katar. Kalp krizi geçirmiş bir kişinin veya damarlarında sorun olan kişilerin yoğurt yememesi gerekir. Günde bir kase yoğurt kesinlikle kolesterolünüzü yükseltir. (Bakla, ıspanak gibi yoğurtsuz gitmeyecek yemeklerin üzerine bir kaşık koyabilirsiniz.) 

İmkanınız varsa, iyi süt ve maya bulabiliyorsanız yoğurdunuzu kendiniz yapın.

Son günlerde reklamı çokça yapılan meyveli yoğurtlar şeker ve renklendirici ihtiva eder. üzerindeki yazıları dikkatle okuyun şeker katkılıysa çocuğunuz için faydasından çok zararı olabileceğini unutmayın.

 

31 Ocak 2009 Cumartesi / 18769 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895