Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

GRİP Mİ SOĞUK ALGINLIĞI MI?

 “Doktor Bey, ben grip miyim yoksa soğuk algınlığı mı geçiriyorum?” sorusu ile çok karşılaşırım. Griple soğuk algınlığı, her ne kadar tedavisi çok farklı değilse de birbirinden farklı iki ayrı rahatsızlıktır. Son bir aydır İstanbul’da gene bir grip salgını var. Hazır hastalık yayılmışken bu konuda sizi bilgilendireyim istedim. Aşağıda yazdığım özelliklere dikkat ederek kendi teşhisinizi kendiniz koyabilir, gripten mi yoksa basit bir soğuk algınlığından mı muzdarip olduğunuzu anlayabilirsiniz.    

FARK: 1- Her iki hastalığa da virüs dediğimiz çok çok küçük canlılar neden olur. Grip virüsü resimde sağda gördüğünüz İnfluenza virüsü ailesine aittir. Soğuk algınlığını ise soldaki rhinovirüs adını verdiğimiz başka bir virüs ailesi yapar. Basitçe şöyle söyleyebiliriz: solunum yolunuzu tutan virüs influenza ailesinden ise rahatsızlık ağır geçer, rhinovirüs ailesinden ise hafif atlatırsınız.  

FARK:2-  Dolayısıyla hastalık sizi “kamyon çarpmışa çevirdiyse” grip geçiriyorsunuz demektir. Boğaz ve baş ağrısı olur, tüm kaslar ve eklemler ağrır, baş ağrısı şiddetlidir, burun doludur.  

FARK:3- Grip geçiren hasta yatmak ister. Şikâyetler bir haftadan uzun, bazen 2-3 hafta sürer. Yaşlılarda sigara içenlerde daha da uzayabilir. Soğuk algınlığını ise ayakta atlatabilirsiniz, genellikle üç dört gün en fazla bir hafta da tamamen geçer gider.   

FARK:4- Gripte 38 dereceyi geçen yüksek ateş vardır. Çocuklarda ateş 40 dereceyi bulabilir. Soğuk algınlığında ateş olur ancak çok yükselmez.  

FARK:5- Öksürük hem gripte hem soğuk algınlığında görülür ancak gripte daha kuvvetlidir, hastalar ciğerlerinin söküldüğünden, akşamları uyuyamadıklarından bahsederler. Grip geçirenlerde sinüzit, zatüre gibi komplikasyonlar daha sık görülür.  

NE ZAMAN CİDDİYE ALALIM?

1-Ateş üçüncü günde hala yüksekse,

2-Burundan sarı yeşil veya kanlı bir akıntı geliyorsa,

3-Öksürükle sarı yeşil balgam veya kan geliyorsa

4-Nefes darlığı hissediyorsanız

5-Göğüs veya sırtta ciddi anlamda ağrılarınız varsa

6-Kulakta şiddetli ağrı veya akıntı varsa (Östaki borusundaki ödeme ve tıkanıklığa bağlı olarak kulaklarda hafif bir ağrı olması normaldir. Bu hafif ağrı hastalığın geçmesi ile kendiliğinden kaybolur.) 7-Bir hafta sonra hala yüzün ön kısmında (sinüslerde) veya gözlerin üzerinde ağrı hissediyorsunuz, bu ağrı başın hareketleri ile artıyorsa bir doktora müracaat etmenizde fayda olduğunu söyleyebiliriz.  

TEDAVİ FARK EDİYOR MU? Rahatsızlığın hemen başlangıcında (ilk 24 saat içinde) doktora giderseniz  burundan alınan salgı incelenerek grip mi yoksa soğuk algınlığımı geçirdiğinizin anlaşılması mümkündür.  Grip vakalarında, ilk 24 saat içinde başlanan antiviral ilaçların hastalığı 2-3 gün kısalttığı gösterilmiştir. Ben antiviral ilaç uygulamasını doğru bulmadığım için kendi hastalarımdan böyle bir tetkik istemiyorum. Hastalarımdan vücutlarının sesini dinlemelerini (canları yatmak istiyorsa yatmalarını), bol sıvı almalarını, mümkün olduğu kadar az ateş düşürücü ve ağrı giderici alarak dinlenmelerini ve sabretmelerini istiyorum. Aspirin almamaları konusunda uyarıyorum. Burun temizleme (Neti Pot uygulaması) gribin sinüzite çevirmemesi ve çabuk geçmesi açısından etkilidir.      

31 Ocak 2011 Pazartesi / 27783 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895