|
İç sıkıntısı, halsizlik, sirt ağrilari, yorgunluk, uykusuzluk... 45 yasindaki hastamin depresyonunun arkasindaki nedeni bulmaya çalisirken söz dönüp dolasip evliligine geldi. Esiyle tam yirmi iki yil önce, kendi deyimiyle birbirlerini severek evlenmisler ama son yillarda iliskileri yok denecek kadar azalmis. Sohbetin devaminda anladim ki yalniz hastam degil esi de halinden memnun degil...
“Neden evleniyoruz?” sorusuna kolayca cevap veririz de “Neden evli kaliyoruz?”sorusunu ayni kolaylikla cevaplayamayiz. Bir diger deyimle kari kocayi bir arada tutan sebep veya sebepler nelerdir? Neden evli kalmaya devam ederiz? Hele hele çocuklar yuvadan uçtuktan, testosteron ve estrogen hormonlarimiz dibe vurduktan sonra!...
Aklima gelen nedenleri asagida siraladim, bakalim sizin nedeniniz hangisi?
1.Esler birbirini o kadar severler ki ayri bir hayat düsünemezler. Geçen yillar sevgiyi azaltmamis hatta artirmistir. Kadin kocasinin isten eve dönüsünü dört gözle bekler, erkek için esiyle birlikte olmaktan büyük mutluluk yoktur. Velhasilikelam Leyla ile Mecnun durumu bir ömür boyu devam eder gider. (Bazilarinizin “Ancak masallarda olur,” dedigini duyar gibiyim.)
2.Çocuklar önemli bir bagdir. Esler, ayriligin onlari kötü etkileyebilecegini düsündüklerinden her seye ragmen evliligi devam ettirmek isterler. Kiz bir üniversiteye girsin, oglan askerligini yapsin derken bir bakarlar ömür geçmis. Eh bu yastan sonra ayrilsak ne olur ayrilmasak ne olur deyip otururlar.
3.Sadakat ve sahiplenme duygusu evliligin devaminda önemli bir rol oynayabilir. Bir söz verilmistir ne pahasina olursa olsun tutulmalidir.
4.Kari koca belirli bir çevrenin içinde yasar. Zengin sosyal çevre, çiftleri birarada tutan zamk gibi olmustur. Evliliginin yikilmasi halinde mevcut statü ve arkadasliklar kaybedileceginden evlilikten memnun olmasalar bile devam ettirmek isterler.
5.Ekonomi, geçim sartlari ve gelecek korkusu. Eslerden birisinin ekonomik yönden digerine ihtiyaci olmasi evliligi ayakta tutan önemli bir faktör olabilir.
6.Güvenli seks ihtiyacinin giderilmesi. Cinsel hastaliklardan korku, evde güvenli bir seks yasami olmasi evliligin sürdürülmesinde etkili olabilir.
7.Karsilikli yardimlasma. Evli çiftler arasinda karsilikli bir dayanisma, bir nevi görev paylasimi gelismistir. Örnegin kadin yemek yapar, evi temizler, çamasir yikar; erkek maddi ihtiyaçlari giderir, koruma görevi yapar. Büyük bir sevgi yoktur ama iki tarafda bu anlasmadan memnundur, gül gibi geçinip giderler.
8.Aliskanlik. Çiftler zamanla birbirine alisir. Hallerinden pek memnun degildirler ama birbirlerinden ayri bir yasamda düsünemezler. Evlilik bildikleri, yillardir iyi kötü yürüttükleri birseydir ayrilik ise bilinmezliktir, risktir.
9.Toplum ve çevre baskisi. Bosanmis veya ayrilmis olmanin akrabalar ve çevre tarafindan hos karsilanmayacagi düsünülür. “Dul kadin” veya “Bosanmis, yanliz erkek” olmaktansa mutsuz evliligi sürdürmek tercih edilir.
Hepimizin evliligi sürdürme nedeni ve bu nedenlerin evliligimizdeki agirliklari farkli olabilir. Bir numaraya yerlestirdigim “sevgi bagi” nin kuvvetli olmasi halinde diger nedenlere ihtiyaç azalir. Karsilikli sevgiden yoksun evliliklerde ise diger nedenler ne kadar kuvvetli olursa olsun tökezlemeler kaçinilmazdir.
Biraz da evlilik hakkindaki bilimsel arastirma sonuçlarindan bahsedelim;
1. Evli insanlarin mutluluk oranlari bekarlara göre biraz daha yüksek çikiyor.
2. Evli insanlarin sagligi bekarlara göre daha iyi oluyor.
3. Kötü giden evlilikler, ileri yaslarda tansiyon yüksekligi, kalp krizi veya felç gibi rahatsizliklara neden olabiliyor.
4. Saglik açisindan bakilirsa bosanmanin, iyi gitmeyen bir evliligi sürdürmeye çalismaktan daha iyi oldugu gösterilmistir.
Teksas Üniversitesinde, 1049 evli çift saglik durumlari ve evliliklerinin kalitesi açisindan takibe aliniyor. Mutsuz evliliklerinin sagliga olan kötü etkisinin çiftler yaslandikça arttigi görülüyor. Bir diger deyimle otuzlu yaslarda mutsuz bir çiftseniz sagliginiz pek etkilenmiyor ama altmisli yillarda kavga ediyoraniz sagliginiz tehlikede!.. Arastirmalar gösteriyor ki “Beni hasta ettin be kadin!...” veya rahmetli anacigimin babama dedigi “Bu adam benim ömrümü yedi,” lafi pek de yanlis degilmis.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2023 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |