|
Nabız takibi genellikle ihmal edilen ama aslında çok önemli bir kontroldür.
Sağ elinizin parmak uçlarını, birinci resimde görüldüğü gibi dik olarak sol bileğininizin iç yüzüne yerleştirip nabız vuruşlarınızı hissetmeye çalışın. Bu sırada saniyeli bir saate bakarsanız 15 saniye süresince kalbinizin atışını sayıp dörtle çarparak veya bir dakika boyunca nabzınızı sayarak dakikadaki atış sayısını bulabilirsiniz. İkinci bir yol olarak aşağıdaki resimde olduğu gibi parmaklarınızı boyun damarınıza yerleştirerek kalp atışlarınızı sayabilirsiniz.
Sağlıklı bir kişide vuruşlar ele dolgun ve düzenli gelir. Şişmanlarda ve düşük tansiyonlularda biraz daha zayıf hissedilebilir. Vuruş aralıklarının düzenli olması ve her vuruşun ele aynı şiddette gelmesi önemlidir.
Nabız takibiyle, halk arasında “tekleme” denilen, bizim ekstrasistol dediğimiz anormal atımları ve “atrial fibrilasyon” dediğimiz önemli bir kalp rahatsızlığını erkenden yakalayabilirsiniz. Atrilal fibrilasyonda kalp düzenli atma özelliğini kaybeder, vuruşların arasındaki süre ve her vuruşun şiddeti farklıdır. Atrial fibrilasyon gelişen hastaların çarpıtı ve yorgunluk hissi dışında bir şikayetleri olmayabilir, bu yüzden genellikle doktora müracaatta gecikirler. Gecikmiş vakalarda fibrilasyonun tedavisi oldukça zordur, bazen elektroşok veya kataterle müdahale etmemiz gerekebilir. Halbuki hastalığın erken yakalanması halinde tedavisi çok kolaydır. Bu yüzden ara sıra hissettiğiniz teklemeleri önemsemeyin ama nabzınızın tamamen düzensiz attığını fark ederseniz vakit geçirmeden doktorunuza haber verin.
Yorumlar
|
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895 |