Üye Girişi
E-Posta Adresiniz :
Şifreniz :
Üyelik Formu
E-Posta Adresiniz :
*
Şifreniz :
*
Adınız :
*
Soyadınız :
*

 

(Önce Ventriküler Ekstrasistoller başlıklı yazımı okuyun.)   

Hepimizin kalbinde gün içinde teklemeler olabilir. Bunlar kalbin üst kısmından kaynaklanan (supraventriküler) veya altı kısmından kaynaklanan (ventriküler) erken atımlar olabilir. Şimdi şu soruma dikkatli bir cevap verin: “Ekstrasistoller sırasında hiç bayıldınız veya bayılır gibi oldunuz mu?” Bayılma derken tam şuur kaybından, yere düşmenizden bahsediyorum. (Panik atak hastalarının fenalaşması, kaynanasına kızan gelinlerin veya gelinine kızan kaynanaların gerçekten bayılmadan bayılır gibi yapmaları bu tanıma girmez.)    

EVET, BAYILIYORUM, bayılır gibi oluyorumhatta bir keresinde düşüp başımı vurdum diyorsanız Ventriküler  estrasistoller önemlidir hemen bir doktora baş vurun ve ileri tetkikler yaptırın.                                                                                              

HAYIR, BAYILMIYORUM VEYA BAYILIR GİBİ OLMUYORUM Şimdi size bir soru daha soruyorum: “Kalp damar hastalığınız var mı?”                                                             

(EVET) daha önce kalp krizi geçiren hastaların,            

           Anjiyografisinde kalp damarlarında plak görülenlerin, Bypass geçirenlerin, stent takılan hastaların, şeker hastalarının, yüksek tansiyon hastalarının, sigara içen 35 yaşından büyük kişilerin ekstrasistoller açısından dikkatli Olması gerekir.    

(HAYIR) kalp damarlarımda hiçbir sorun yok diyorsanız ekstrasistolleri dert etmeyin. Eğer 35 yaşından küçükseniz, sigara içmiyorsanız ailenizde sizin yaşınızda kalp krizi geçirip ölen yoksa ekstrasistolleriniz büyük ihtimalle masum ekstrasistollerdir. Ventriküler ekstrasistoller sağlıklı insanlarda da görülebilir. Bir diğer deyimle bir kişide ventriküler ekstrasistol olması illa o kişinin kalp hastası olduğu anlamına gelmez. Kalp kapak ve boşluklarında bir sorunu olmayan, kalp damarlarında plaklar olmayan bir kişide ekstrasistollerin olması o kişinin hayatını kısaltmaz. Rahatsız edici bu atımlar biraz da sinir sisteminizin etkisi ile dönem dönem artar, bazen de uzun bir süre sizi hiç rahatsız etmez.  

DERT ETMEYİN DİYORSUNUZ AMA ELİMDE DEĞİL, ÇOK RAHATSIZ OLUYORUM

Hem bir otoriteden iyi olduğunuzu duymak hem de kalp kapak ve boşluklarınızda bir rahatsızlık olup olmadığını anlamak için bir dahiliye uzmanı veya kardiyoloğa gitmeniz iyi olur. Doktor sizi muayene ettikten sonra:                

KALBİNİZDE SORUN ÇIKTIYSA Doktorunuz size bilgi verecek, Rahatsızlığa göre önerilerde bulunacaktır. (oku takip edin)  

KALBİNİZDE SORUN YOKSA, doktorunuz "kalbinizde bir şey yok endişe etmeyin" diyorsa onun sözünü dinleyin.     

HALA ÇOK RAHATSIZ OLUYORUM DİYORSANIZ Muhtemelen aklınızda "doktor bir şey yok dedi ama ya kalbimde bir şey varsa" sorusu var. Bu soruyu aydınlatmak için ekokardiyografi yaptırma zamanınız geldi. Ekokardiyografi yaparken doktor sizi bir divana yatırıp kalbinizin üç boyutlu görüntüsünü önündeki televizyon ekranına yansıtır. Kalbinizin nasıl hareket ettiğini, kapakların nasıl açılıp kapandığını kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Bu işlemin sonunda:           

EKO ANORMAL Kalbinizle ilgili önemli bir rahatsızlık bulunursa diyelim kalbinizde ciddi bir büyüme veya kapaklardan birinde önemli bir darlık veya kaçak varsa doktorunuz size ekstrasistollerin sebebini bulduğunu söyleyecek ve tespit edilen rahatsızlığa göre bir tedavi önerecektir.

EKO NORMAL Ekokardiyografide önemli bir sorun çıkmaz ise (hafif my, hafif ay, hafif sol ventrikül hipertrofisi gibi sonuçlar önemli değildir) artık kalbinizde önemli bir sorun olmadığına dair içiniz rahatlamıştır. Artık ekstrasistolleri dert etmezsiniz.    

GENE DE ÇOK RAHATSIZ OLUYORUM DİYORSANIZ Size bir HOLTER EKG takmanın vakti geldi demektir. Kemerinize küçük bir teyp büyüklüğünde bir cihaz takılır ve kalbinizin 24 saat süreyle tüm atışları kaydedilir. Bu şekilde sizin çarpıntı dersen tam olarak neyi kastettiğinizi, ekstrasistollerin sıklığını, kalbin altından mı yoksa üstünden mi kaynaklandığını anlarız. Holter EKG de ventriküler ekstrasistollerin sadece bir günde, bir dakikada kaç kere geldiğine değil, bir biri peşi sıra gelip gelmediğine, (T) dalgası dediğimiz dalgaya yakın gelip gelmediğine, ikili üçlü atımlar veya Ventriküler Taşikardi atakları olup olmadığına ve burada saymadığım başka bazı özelliklere bakarız. İnternet sitemde soru yönelten hastalarım bende 4 bin bende 7 bin VE çıktı, bu sayı çok mu diye soruyorlar. Holterde 24 saatte kaç bin ventriküler ekstrasistol olduğuna kafanızı takmayın. İleri tetkik ve tedavi açısından sayıdan daha önemli olan ekstrasistoller sırasında önemli bir şikâyetiniz olup olmamasıdır. Eğer düşme, bayılır gibi olma, bayılma gibi şikâyetler yoksa sayıyı fazla önemsemeyiz.                                                  

HOLTER’de Ventriküler Taşikardi veya blok gibi önemli bir sorun çıkması halinde doktorunuz sizi ileri tetkik ve tedavi için yönlendirecektir. Tekrar söylüyorum 3 bin 5 bin VE çıkması veya önceden 3 bin iken sonra 5 bin olması veya ekstra atımların arka arkaya gelmesi tehlikeli olduğu anlamına gelmez. HOLTER’de önemli bir aritmi saptanmadıysa artık içiniz rahat etmeli, doktorunuzu dinlemeli ve ventriküler ekstrasistoller aldırış etmemelisiniz.    

GENE DE ÇOK RAHATSIZ OLUYORUM DİYORSANIZ (ya da kalp damar hastalığınız varsa)

1-Eğer sigara içiyorsanız sigarayı bırakın.

2-İnternet sitemde, ana sayfada, sol sütunda, kolesterol bölümüne girin, beş numaralı diyeti dikkatle okuyun, sonra yazıcıdan basıp buzdolabınızın üzerine yapıştırın ve bir ay süreyle eksiksiz olarak uygulamaya başlayın. Bu diyetin ana fikri her türlü hayvansal gıdayı ve şekeri tam olarak kesmek (AZ YAĞLI VEGAN BESLENME) ve vücudu bir ay süreyle bir çeşit detoksa almaktır. Ben kendi hastalarımda bu diyeti uyguluyor ve ekstrasistollerin giderilmesi açısından çok olumlu sonuçlar alıyorum. Bir aydan önce faydayı tam olarak göremeyebilirsiniz, bu nedenle bir ayı tamamlamaya çalışın, şikayetlerinizin tamamen kaybolmasını beklemeyin, azaldığını hissederseniz diyete devam edin.

3-Her gün düzenli olarak 45 dakika yürüyüş yapın. Dediklerimi yaparsanız büyük ihtimalle ekstrasistollerinizin azaldığını belki tam olarak kaybolduğunu göreceksiniz.  

26 Eylül 2012 Çarşamba / 26416 Kişi Okudu
Yorumlar
Copyright © 2006 - 2024 DoktorMurat.Net, Yasal Uyarı ve Gizlilik, Site Haritasi
Dr.Murat KINIKOĞLU Sağlıklı Yaşam Rehberiniz
İntermed Sağlık Merkezi Teşvikiye cad. No: 63 Nişantaşı Şişli/İstanbul
Tel: 0212 225 06 60 - Faks: 0212 2250895